На Полтавщині стартує пілотний проект з реалізації державних медичних гарантій для спеціалізованої медичної допомоги

28 лютого 2019 о 14:46
1954

27 лютого 2019 р. Уряд на своєму засіданні затвердив Постанову № 131 «Деякі питання здійснення пілотного проекту з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у Полтавській області». Документ опубліковано на офіційному сайті Кабінету Міністрів України.

Про що документ

У постанові йдеться, що відповідно до пункту 3 розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» та статті 23 Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», Кабінет Міністрів України постановляє:

  1. Запровадити з 1 квітня по 31 грудня 2019 р. пілотний проект з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у Полтавській області (далі — пілотний проект).
  2. Затвердити такі, що додаються:
  1. Установити, що:

1) на період дії пілотного проекту норми, визначені абзацом третім пункту 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410 «Деякі питання щодо договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» (Офіційний вісник України, 2018 р., № 45, ст. 1570) та пунктами 7, 11 і 12 Порядку укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410, до договорів про медичне обслуговування населення за пілотним проектом не застосовуються;

2) договори про медичне обслуговування населення за пілотним проектом укладаються до 15 березня 2019 р. в електронній формі з дотриманням законодавства про електронний документообіг на строк з 1 квітня по 31 грудня 2019 р.

  1. Ця Постанова набирає чинності з дня її опублікування та діє до 31 грудня 2019 р.

Деякі особливості

Постановою також затверджено терміни, що вживаються у нижченаведеному  значенні:

  1. Денний стаціонар — спосіб організації надання медичних послуг шляхом госпіталізації пацієнтів на денний час за умови відсутності показань до цілодобового лікарського нагляду.
  2. Діагностично споріднена група — група клінічних випадків, що характеризуються схожими (пов’язаними за діагнозами) клінічними станами та подібною інтенсивністю використання ресурсів для діагностики і лікування в умовах стаціонару.
  3. Ваговий коефіцієнт — коригувальний коефіцієнт, що враховує характеристики складності клінічних випадків та інтенсивність використання ресурсів для діагностики і лікування в рамках однієї діагностично спорідненої групи щодо загальної середньої вартості діагностики та лікування клінічного випадку в умовах стаціонару.
  4. Пролікований випадок — комплекс наданих медичних послуг пацієнту, пов’язаних з лікуванням клінічного випадку в умовах стаціонару, що завершується вибуттям пацієнта зі стаціонару.
  5. Середній індекс структури випадків — середнє значення всіх вагових коефіцієнтів за пролікованими випадками у стаціонарних умовах у відповідний період.

Інші терміни в цьому Порядку вживаються у значенні, наведеному в Основах законодавства України про охорону здоров’я, Законі України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» та інших законодавчих актах.

У Порядку здійснення пілотного проекту з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у Полтавській області також розписано, які медичні заклади беруть у ньому участь, як здійснюється оплата тощо.

Також з метою здійснення пілотного проекту Урядом було прийнято Постанову від 27 лютого 2019 р. № 134 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Документ спрощує порядок укладення договорів про медичне обслуговування населення та забезпечує можливість укладення договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у 2019 р., дозволяє проводити попередню оплату послуг вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги в комунальних закладах охорони здоров’я.

 Як ми вже повідомляли, цей пілотний проект — підготовка до 2020 р., коли усі медичні послуги, в тому числі й стаціонарні, будуть фінансуватися в рамках програми медичних гарантій через Національну службу здоров’я України .

Підписуйтеся на нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
апз
а матеріалами www.kmu.gov.ua