Електронний рецепт: як лікарю отримати ключ для накладання на нього підпису

12 березня 2019 о 13:23
7934

Як ми вже повідомляли, з 1 квітня 2019 р. програма «Доступні ліки» повністю переходить в адміністрування Національної служби здоров’я України (НСЗУ), і рецепти на лікарські засоби, вартість яких частково або повністю відшкодовується державою, можна буде отримати тільки за електронним рецептом.

Для того щоб виписати рецепт у електронній системі, лікар має накласти свій кваліфікований електронний підпис (КЕП). У Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України надають роз’яснення, як отримати електронний підпис працівника закладу.

Кому і для чого потрібні електронні підписи

Отже, з 1 квітня 2019 р. програму «Доступні ліки» почне адмініструвати НСЗУ. З цього часу рецепти за програмою лікарі зможуть виписувати виключно в електронній системі охорони здоров’я — за допомогою медичної інформаційної системи, яка встановлена у медзакладі. За електронним рецептом відпускатимуться препарати за програмою «Доступні ліки». Виписати їх може лікар первинної ланки — сімейний лікар, терапевт, педіатр — для пацієнта, який підписав із ним декларацію.

Одним з етапів виписування електронного рецепта лікарем є підписання його КЕП (який раніше мав назву ЕЦП — електронний цифровий підпис).

Існують два типи КЕП: КЕП фізичної особи та КЕП співробітника організації (юридичної особи)

Важливо: електронна система охорони здоров’я дозволяє лікарю підписати декларацію з пацієнтом, використовуючи його КЕП фізичної особи, однак для виписування електронного рецепта необхідний КЕП співробітника організації. Тому лікарям, які виписуватимуть електронні рецепти, рекомендуємо перевірити свій КЕП. І якщо необхідно, змінити на КЕП співробітника організації.

Як перевірити тип КЕП?

Перевірити тип КЕП можна на офіційному сайті Центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України. Для цього треба завантажити за посиланням будь-який документ, підписаний вашим КЕП, та перевірити після цього реквізити підпису.

Також перевірити, хто з працівників закладу має КЕП юридичної особи, можна на сайті Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Державної фіскальної служби (АЦСК ІДД ДФС). Для цього введіть код ЄДРПОУ вашого закладу у відповідне поле.

Система покаже всі КЕП, які зареєстровані на працівників цього закладу. Якщо вашого серед них немає — вам треба отримати КЕП працівника закладу.

Де і як отримати КЕП?

Ключі КЕП можна безкоштовно отримати від АЦСК ІДД ДФС. Існують також інші акредитовані центри сертифікації ключів, які надають такі послуги на комерційній або іншій основі (наприклад, банк може безкоштовно видавати КЕП своїм клієнтам).

Повний список акредитованих центрів сертифікації ключів є в Електронному реєстрі суб’єктів сфери КЕП на сайті Центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України.

Як отримати КЕП від АЦСК ІДД ДФС?

Загальну інформацію про отримання послуг ЕЦП від АЦСК ІДД ДФС можна знайти тут.

Процедуру отримання ключів КЕП юридичної особи (співробітника підприємства) від АЦСК ІДД ДФС описано тут.

Процедуру отримання КЕП фізичною особою — підприємцем описано тут.

Отримати послуги КЕП можна в представництвах АЦСК ІДД ДФС виключно у межах територіальної одиниці (області) державної реєстрації юридичної особи.

Адресу та іншу контактну інформацію найближчих представництв АЦСК ІДД ДФС можна знайти за посиланням.

У якому вигляді видається КЕП?

Під час процедури формування КЕП генерується пара з відкритого та закритого ключів, які відповідають один одному. Відкритий ключ потрібен для перевірки автентичності цифрового підпису і розміщується на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД ДФС. Знайти сертифікат відкритого ключа можна на цьому ж ресурсі.

Закритий (особистий) ключ КЕП записується на носій, який видається підписувачу. Це файл спеціального формату, і побачити його у списку файлів можна, лише якщо у налаштуваннях папок носія активовано режим відображення прихованих файлів.

Підписувач має також запам’ятати пароль для доступу до свого особистого ключа. Цей пароль потрібно вводити під час накладання підпису. У випадку втрати пароля відновити його неможливо, у такому разі необхідно отримати нові ключі КЕП.

Який термін дії отриманого КЕП?

Строк чинності КЕП від АЦСК ІДД ДФС становить 2 роки з моменту формування. Якщо у вас вже є КЕП, варто переконатися, чи він досі чинний.

За скільки часу можна отримати КЕП?

Процедура генерації ключів КЕП та паролів доступу до них займає кілька хвилин. Реальний час, потрібний для оформлення КЕП, залежить від завантаженості центру сертифікації ключів та швидкості перевірки працівниками АЦСК пакета документів, наданого заявником.

Докладніше про електронний цифровий підпис.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua,

acskidd.gov.ua, czo.gov.ua