Нові правила виписування рецептів за програмою «Доступні ліки»

22 лютого 2019 о 14:43
9565

Відповідно до Закону «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», громадяни України з 2020 р. отримуватимуть гарантований, тобто на 100% оплачений державою пакет медичних послуг та лікарських засобів. Згідно з Законом, єдиним замовником медичних послуг і платником за їх якісне надання виступає Національна служба здоров’я України (НСЗУ).

З квітня 2019 р. НСЗУ перейде до адміністрування програми «Доступні ліки»

Уже з квітня 2019 р. до НСЗУ перейде адміністрування урядової програми «Доступні ліки». Найближчим часом буде прийнято Постанову Кабінету Міністрів України «Деякі питання реімбурсації», яка регулюватиме роботу програми реімбурсації, тобто відшкодування державою вартості лікарських засобів для трьох соціально важливих груп захворювань: серцево-судинних, бронхіальної астми та цукрового діабету 2-го типу. Програму реімбурсації лікарських засобів впроваджено у 2017 р. для зменшення фінансового навантаження на пацієнтів та підвищення доступності ліків. За програмою можна отримати 258 препаратів, із них 64 — безоплатно.

З переходом програми «Доступні ліки» в адміністрування НСЗУ відшкодування вартості лікарських засобів відбуватиметься за принципом «гроші йдуть за пацієнтом в аптеку».

Усі ліки за програмою «Доступні ліки» будуть виписуватися за допомогою електронного рецепта

Що зміниться для лікарів, пацієнтів та аптек:

  • НСЗУ стане єдиним платником за програмою. Як НСЗУ зараз укладає договори з медичними закладами первинної ланки, так укладатиме їх з аптеками. Правила укладання будуть прозорими і єдиними для всіх. Усі аптеки, які виконають певний набір вимог, зможуть укласти договір із НСЗУ про реімбурсацію. Лікар випише рецепт, аптека відпустить препарат пацієнтові, а НСЗУ відшкодує гроші за договором безпосередньо аптеці.
  • Усі процеси, реєстрація аптеки в електронній системі охорони здоров’я, укладання договору та відпуск електронних рецептів відбуватимуться в електронній формі.
  • Усі ліки за програмою виписуватимуться за допомогою електронного рецепта, за яким можна буде відпустити препарат у будь-якій аптеці, що має договір із НСЗУ, незалежно від місця проживання пацієнта і місця роботи лікаря.

Очікується, що перший електронний рецепт за урядовою програмою реімбурсації «Доступні ліки» буде виписано орієнтовно 1 квітня, а з квітня 2019 р. за таким рецептом можна буде отримати ліки в будь-якій аптеці, яка уклала договір з НСЗУ.

Що потрібно знати керівникам медичних закладів та лікарям

Для успішної роботи за урядовою програмою реімбурсації «Доступні ліки» лікарям та керівникам медичних закладів необхідно знати нижченаведене:

  • Електронні рецепти на «Доступні ліки» матимуть право виписувати лікарі первинки — сімейні лікарі, педіатри й терапевти.
  • Кожен лікар повинен мати на своєму робочому місці комп’ютер з підключенням до Інтернету та відповідним програмним забезпеченням для виписування електронних рецептів (про це мають подбати керівники медичних закладів).
  • Лікар повинен мати навички роботи з програмним забезпеченням для виписування електронних рецептів уже в березні цього року.

Яким буде функціонал електронного рецепта

Функціонал електронного рецепта буде простим і дозволить мінімізувати ризик помилки при виборі препарату й дозування. Після успішного відпрацювання нових правил та механізму реалізації планується у 2021 р. розширити програму реімбурсації «Доступні ліки» для того, щоб більше пацієнтів, які живуть зі складними захворюваннями, мали стабільний доступ до необхідних ліків, оплачених НСЗУ.

Підписуйтеся на нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
з
а матеріалами moz.gov.ua