Програма «Доступні ліки»: оприлюднено новий реєстр

4 лютого 2019 о 13:32
3500

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України своїм наказом від 01.02.2019 р. № 265 затвердило новий перелік препаратів програми «Доступні ліки».

Відтепер для лікування при серцево-судинних захворюваннях, діабеті 2-го типу та бронхіальній астмі пацієнти зможуть отримати 64 безоплатних препарати.

До оновленого реєстру увійшло 258 препаратів, з них 64 є безоплатними для пацієнтів, інші – з невеликою доплатою. Для порівняння: у минулому переліку було 59 безоплатних препаратів.

Найдешевший препарат, що на 100% відшкодовує держава, коштує 4,76 грн., найдорожчий – 898,22 грн.

Виробники знизили ціни

Завдяки перегляду переліку препаратів програми виробники знизили ціни на 37 торгових найменувань лікарських засобів. Найбільше зниження ціни на препарат сягнуло 45%.

Також на наступні півроку фармвиробники гарантують надати 39 млн упаковок препаратів для пацієнтів, 16 млн упаковок пацієнти зможуть отримати безоплатно.

Про програму «Доступні ліки»

У МОЗ України нагадують, що 66% українців знають про програму «Доступні ліки», як свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» у жовтні минулого року. А результати опитування від Омнібус Київського міжнародного інституту соціології, що проводилося наприкінці 2018 р., свідчать, що 63% українців задоволені цією програмою.

Програма «Доступні ліки» працює з квітня 2017 р. За цей період пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом 2-го типу отримали ліки за понад 32 млн рецептами на суму, що перевищує 1,6 млрд грн.

Лідерами реалізації програми у 2018 р. стали Хмельницька, Полтавська, Рівненська, Львівська та Харківська області.

Найнижчі показники ефективності роботи програми відзначають у Кіровоградській, Одеській, Сумській, Чернівецькій областях та в Києві.

Незабаром адміністрування програми перейде до НСЗУ

З 1 квітня 2019 р. контрактувати аптечні заклади та відшкодовувати вартість відпущених лікарських засобів у рамках програми «Доступні ліки» будуть не заклади охорони здоров’я чи муніципалітети, а безпосередньо один головний оператор бюджетних коштів — Національна служба здоров’я України. Також у квітні в рамках програми має почати роботу електронний рецепт.

Нагадаємо, що Порядок відшкодування вартості лікарських засобів затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 17.03.2017 р. № 152.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua