Вживання кави у період вагітності: визначено асоціацію між антропометрією новонароджених

5 квітня 2021 о 10:07
1322

Актуальність

Споживання кави та кавових напоїв у період вагітності є популярною темою дискусій вже багато років. Відповідно до сучасних рекомендацій вживання кави у період вагітності обмежене (<200 мг/добу), що пов’язано з ризиками для стану здоров’я плода [1]. Результати попередніх систематичних оглядів та метааналізів також свідчать, що споживання кофеїну вагітною навіть у дозах <200 мг/добу, асоціюється з більш високим ризиком низької маси тіла при народженні для гестаційного віку та обмеженням росту плода [2]. Ці результати підтверджують той факт, що будь-яка доза кофеїну у період вагітності несе ризик на стан здоров’я плода, відповідно, вживання кавових напоїв вагітними повинно бути протипоказане.

Однак попередні дослідження враховували лише показники споживання кавових напоїв, про які повідомляли самі вагітні, та не враховували асоціацію між споживання кофеїну та рівнем концентрації кофеїну та його метаболітів у крові. Проведено дослідження, метою якого було визначити асоціацію між вживання кофеїну у період вагітності (на основі концентрації кофеїну та його метаболітів у плазмі крові) та показниками антропометрії новонароджених [3].

Методи

Проведене спостережне когортне дослідження, в якому приймали участь вагітні жінки, які не палять та низьким ризиком розвитку аномалій плода (n=2055). У всіх вагітних оцінювали показник концентрації кофеїну та його метаболітів (параксантин) у плазмі крові на 10‑13 тиж гестації, а також кількість споживання кавових напоїв, про які повідомляли самі вагітні.

В якості кінцевих точок дослідження обрані антропометричні показники новонароджених: маса тіла, довжина та окружність голови, живота, рук та стегон, товщина шкірної складки та ін.

Результати

Загалом у дослідження включено 2055 вагітних (середній вік 28,3 року, середній показник індексу маси тіла (ІМТ) 23,6). Пологи в середньому відбувалися на 39-й тиждень гестації.

Результати дослідження продемонстрували, що у вагітних, які вживали близько 50 мг кави на день, маса тіла дитини при народженні була значно меншою порівняно з жінками, які не вживали каву та кавові напої у період вагітності.

Висновок

Результати цього когортного дослідження продемонстрували, що вживання кави та кавових напоїв вагітними асоціюється зі зниженням антропометричних показників новонародженого. Отримані результати вказують на необхідність перегляду існуючих рекомендації щодо вживання кави вагітними.

Нагадуємо, що нещодавно були визначені ключові симптоми для катехоламінпродукуючих пухлин у вагітних

  1. ACOG Committee (2010) ACOG Committee Opinion No. 462: moderate caffeine consumption during pregnancy. Obstet. Gynecol.; 116(2 Pt 1): 467–468.
  2. Rhee J., Kim R., Kim Y. et al. (2015) Maternal caffeine consumption during pregnancy and risk of low birth weight: a dose-response meta-analysis of observational studies. PLoS One.; 10(7): e0132334. doi:10.1371/journal.pone.0132334.
  3. Gleason J.L., Tekola-Ayele F., Sundaram R. et al. (2021) Association Between Maternal Caffeine Consumption and Metabolism and Neonatal Anthropometry. Obstetrics and Gynecology, March 25.

Анна Хиць,
редакція журналу «Український медичний часопис»