Військово-лікарські експертизи: народні депутати пропонують розширити перелік закладів для їх проведення

31 березня 2023 о 09:40
711

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, яким пропонується розширити перелік закладів для проходження військово-лікарських комісій. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

За словами народного обранця, на сьогодні військово-лікарські комісії перевантажені. Нашим громадянам доводиться займати чергу о 5-й ранку, стояти годинами.

Спільно з Урядом, МОЗ та командуванням Медичних сил Збройних Сил України вдалося напрацювати законопроєкт, що дозволить комплексно вирішити проблему проходження військово-лікарських комісій, та зареєструвати його у Верховній Раді (№ 9154).

У чинному законодавстві передбачено створення військово-лікарських комісій при територіальних центрах комплектування, закладах охорони здоров’я Міністерства оборони, Служби безпеки України та інших військових формувань, а також Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації. Однак немає положення, яке дозволяє створювати такі комісії в медичних закладах Міністерства внутрішніх справ та секторі безпеки й оборони.

Законопроєктом № 9154 пропонується розширити перелік закладів, де можуть створюватися військово-лікарські комісії, додати до нього державні та комунальні лікарні, а також медичні заклади Міністерства внутрішніх справ та сектору безпеки. Це дозволить значно пришвидшити проходження військово-лікарських комісій та має усунути черги.

На думку М. Радуцького, законопроєкт № 9154 потрібно ухвалити якомога швидше, адже робота військово-лікарських комісій напряму стосується обороноздатності нашої країни.

Нагадаємо, держава починає велику реформу військово-лікарських комісій

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці у Facebook, а також у Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua