В Україні вдруге проведено трансплантацію легень

26 січня 2023 о 09:26
828

Днями у Львові провели унікальну операцію з пересадки легень від посмертного донора! Це друга така операція в Україні і перша, яку наші лікарі провели самостійно без допомоги іноземних колег!

Операція тривала 16 год!

Подробиці

Легені отримав киянин Олексій Чернишков. Йому 56 років. Ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС. Мав тотальну бульозну емфізему — ледь міг самостійно пройти 30 м. Сам виховує 11-річного сина. На операцію зважився, щоб його хлопчик мав тата.

Наразі дихає самостійно і почувається чудово!

Донором став 54-річний чоловік, який помер внаслідок інсульту. Його рідні погодилися віддати органи заради порятунку життя. Це рішення дозволило врятувати не тільки Олексія, а цілих ПʼЯТЬ життів! Крім легень, лікарі змогли пересадити ще серце, печінку і нирки! Усі операції пройшли вдало!

Світла пам’ять донору. Безмежна вдячність рідним за їхнє рішення!

Історичну операцію виконала команда Першого медоб’єднання Львова на чолі з кардіохірургами Романом Домашичем та Ігорем Гуменним.

Актуальність проблеми

Трансплантації легень в Україні щороку потребують близько 100 пацієнтів. Щоб пришвидшити надання такої високотехнологічної допомоги, МОЗ сприяло стажуванню групи трансплантологів з трьох медичних центрів у провідних клініках США.

Наразі всі пересадки органів в Україні відбуваються в межах пілотного проєкту МОЗ з трансплантації і повністю оплачуються державним коштом. Тариф за трансплантацію легень встановлено на рівні 2,6 млн грн.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/moz.ukr