В Україні проведено унікальну операцію з трансплантації легень та трансплантації серця дитині

22 вересня 2021 о 11:26
489

21 вересня 2021 р. українські лікарі спільно з польськими колегами вперше в Україні провели унікальні операції з трансплантації легень та трансплантації серця дитині. Також були трансплантовані дві нирки і печінка.

Докладніше

Донор 5 органів — 54-річний чоловік, який помер внаслідок інсульту. Згоду на пересадку органів дала його дружина.

Легені отримав 56-річний львів’янин, який понад 10 років мав хронічну хворобу легень, не виходив з квартири і був киснезалежним.

Пересадку серця здійснили 13-річному хлопцеві з села Зарудці, що на Волині.  Останній місяць дитина була в реанімації, стан хлопця залишався критичним.

Виконували унікальні операції команди Центру трансплантології Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Львова, допомагали трансплантологи Інституту серця МОЗ України, столичної Клінічної лікарні «Феофанія» та колеги з Сілезького центру хвороб серця Польщі.

Підбір реципієнтів здійснював  Український центр трансплант-координації.

МОЗ України висловлює щиру подяку рідним донора, завдяки рішенню яких п’ятеро людей отримали шанс на повноцінне життя.

Нагадаємо, Уряд розширив перелік медичних закладів — учасників пілотного проєкту з трансплантації, шляхом внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2018 р. № 707 «Деякі питання реалізації пілотного проєкту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua