США виділили 1,7 млрд дол. на фінансування ПМГ та зарплат медикам

13 липня 2022 о 11:24
672
Спеціальності :

1,7 млрд дол. США фінансової допомоги надійшли в Україну від уряду США. Грант залучено на безоплатній, безповоротній основі в державний бюджет України від Агентства США з міжнародного розвитку (United States Agency for International Development — USAID) за підтримки Міжнародного банку реконструкції та розвитку і Міжнародної асоціації розвитку.

Коментар Віктора Ляшка

За словами міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, це вагома підтримка від американських партнерів, яка дозволить забезпечити лікарні коштами, які необхідні для реалізації Програми медичних гарантій, у тому числі виплат заробітних плат. Адже під час війни медичний працівник у кожному куточку країни має отримувати гарантовану урядом України ринкову заробітну плату.

«Понад 4 міс росія цілеспрямовано нищить нашу медичну систему. Вона руйнує стіни, але їй ніколи не зруйнувати героїзм та відданість наших медиків, які продовжують працювати в надважких умовах. Продовження виплат їм заробітної плати залишається нашим пріоритетом. Однак щомісяця державному бюджету України все важче й важче витримувати це навантаження власними силами. Тому ми вдячні США та Світовому банку за оперативне реагування на потреби системи охорони здоров’я України. 1,7 млрд дол. — це не просто фінансова підтримка, це черговий внесок у перемогу України», — зазначив міністр охорони здоров’я В. Ляшко.

Загалом з початку року медичним закладам було перераховано 74 млрд грн за Програмою медичних гарантій.

Раніше ми повідомляли, що США долучилося до зміцнення громадського здоров’я в Україні, виділивши на це 45 млн дол.

МОЗ України вже надало неспроможним медичним закладам додаткове фінансування, аби забезпечити виплату заробітної плати медикам на рівні не менше ніж 20 000 грн для лікаря та не менше ніж 13 500 грн для медичної сестри.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua