В Україні зростає кількість трансплантацій

5 липня 2022 о 09:23
377

Попри війну, що триває, Україна впевнено рухається до трансплантаційної незалежності. Фізичне руйнування лікарень та колосальний збиток, нанесений медичній інфраструктурі країни, не зупинили цей процес. Темпи проведення трансплантацій навіть зросли: за 6 міс поточного року в Україні виконано 136 трансплантацій органів (12 з них — дітям). Це більше, ніж за аналогічний період 2021 р., коли було виконано 126 таких операцій.

Які трансплантації зроблено

Серед 136 цьогорічних операцій 99 — трансплантації нирки,  24 — печінки, 13 — серця.

Що стосується пересадок серця, то за аналогічний період 2021 р. їх було зроблено 11, у 2020 р. — 9, у 1991–2019 рр. — за всю історію незалежності — 8 трансплантацій серця.

Також один з медичних закладів — «Волинська обласна клінічна лікарня» — вперше почав виконувати трансплантації саме під час війни. Наразі лікарня посіла 5-те місце в країні за загальною кількістю операцій — тут виконали 10 трансплантацій.

Лідери за кількістю трансплантацій

Лідерами за кількістю виконаних у І півріччі цього року операцій є:

  • КНП «Львівське територіальне медичне об’єднання «Багатопрофільна клінічна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги» (37 трансплантацій);
  • ДУ «Національний інститут хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова» НАМН України (21 трансплантація);
  • клініка «Оберіг» (15 трансплантацій).

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України змінив критерії для медичних закладів для участі в пілотному проєкті з трансплантації.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua