Трансплантація: змінено критерії для медичних закладів

4 липня 2022 о 10:01
476

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 1 липня 2022 р. постановою № 743 вніс зміни до постанови КМУ від 5 вересня 2018 р № 707 «Деякі питання реалізації пілотного проєкту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів», спрямовані на стимулювання розвитку трансплантації як одного з пріоритетних напрямів охорони здоров’я.

Які зміни внесено

Згідно зі змінами реалізацію пілотного проєкту продовжено до кінця 2023 р., а щодо закладів охорони здоров’я і наукових установ, які виявили бажання стати його учасниками, запроваджено нові критерії, принаймні одному з яких має відповідати потенційний учасник.

Прийнята постанова також передбачає передачу повноважень щодо укладання договорів з трансплантації до спеціалізованої державної установи «Український центр трансплант-координації» і придбання для неї медичних виробів, призначених для збільшення допустимого часу холодової ішемії трансплантата.

Так, наразі час холодової ішемії трансплантата серця (коли серце може перебувати поза тілом людини) становить 4–5 год, з яких лише 1,5–2 год допустимі для перевезення. Це накладає суттєві обмеження на роботу медиків та знижує шанси реципієнтів на проведення трансплантації, коли вони з донором перебувають в різних регіонах.

А перфузійна машина (бокс) дозволяє збільшити час холодової ішемії серця втричі — до 12 год.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua