Раціональне застосування антибактеріальних і антифунгальних препаратів: затверджено медичний стандарт

6 червня 2022 о 16:07
1924
Спеціальності :

Наказом МОЗ України від 18.05.2022 р. № 823 затверджено Стандарт медичної допомоги «Раціональне застосування антибактеріальних і антифунгальних препаратів з лікувальною та профілактичною метою» (далі — Стандарт).

Про що документ

Стандарт встановлює загальні вимоги до призначення, коригування і припинення антибактеріальної/антифунгальної терапії в закладах охорони здоров’я та фізичними особами — підприємцями, які зареєстровані в установленому законом порядку та одержали ліцензію на право провадження господарської діяльності з медичної практики, що забезпечують медичне обслуговування населення відповідної території, з метою попередження і зниження поширеності інфекційних хвороб, викликаних мікроорганізмами з резистентністю.

Дія Стандарту не поширюється на вимоги до призначення парентеральної періопераційної антибіотикопрофілактики й антимікобактеріальної терапії.

Для кого призначений

Стандарт призначений для керівників закладів охорони здоров’я, які надають первинну (амбулаторну), вторинну (спеціалізовану) стаціонарну та третинну (високоспеціалізовану) стаціонарну медичну допомогу), їх заступників, фармацевтів клінічних, фармацевтів та лікарів різних спеціальностей (у тому числі лікарів загальної практики — сімейних лікарів та лікарів первинної спеціалізованої медичної допомоги, які провадять господарську діяльність з медичної практики як фізичні особи — підприємці), які залучені до призначення антибактеріальних і антифунгальних препаратів.

Структура документа

У документі наведено:

  • загальні принципи раціонального призначення антибактеріальних препаратів у закладах охорони здоров’я;
  • заходи, спрямовані на зменшення нераціонального використання антибактеріальних препаратів;
  • заходи, спрямовані на обмеження використання окремих класів антибактеріальних препаратів у закладах охорони здоров’я, що надають вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу;
  • обґрунтування призначення антифунгальної терапії;
  • особливості проведення контролю за побічними реакціями.

Ознайомитися зі Стандартом можна за посиланням.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua