Успішний досвід медичної реформи: Харківська обл.

7 лютого 2022 о 12:13
896

4 лютого 2022 р. голова Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Наталія Гусак відвідала з робочим візитом Харківську обл. У рамках поїздки відбулася низка зустрічей з керівництвом Харківської облдержадміністрації (ОДА), представниками об’єднань територіальних громад (ОТГ) та регіональних ЗМІ.

Очільник НСЗУ Наталія Гусак, директор Північного департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна та голова Харківської ОДА Олег Синєгубов обговорили питання щодо формування спроможної мережі медичних закладів у регіоні, процес контрактування та фінансування за Програмою медичних гарантій, участь місцевої влади у підтримці лікарень тощо.

Зазначалося, що Харківська обл. — на третьому місці після Києва та Дніпропетровщини за отриманими коштами від НСЗУ, за підсумками 2021 р. НСЗУ минулоріч сплатила медичним закладам Харківщини понад 8,2 млрд грн. Цього року фінансування Програми медичних гарантій зросло на 34 млрд грн. Це дало змогу підвищити тарифи на всі послуги, що посилює фінансову захищеність пацієнта при отриманні медичної допомоги.

Коментар Наталії Гусак

Про реалізацію Програми медичних гарантій у 2022 р., а також відповідальність місцевої влади у підтримці лікарняних закладів говорила очільник НСЗУ Наталія Гусак.

«Цього року на Програму медичних гарантій виділено найбільшу суму — 157,3 млрд грн. Медичні заклади отримуватимуть більше коштів за рахунок підвищених тарифів. Це дасть змогу лікарням закуповувати необхідні ліки та створювати гідні умови праці для медичних працівників. А пацієнтам — бути захищеними від катастрофічних витрат на лікування з власної кишені. Разом з тим НСЗУ підвищує вимоги до закладів в інтересах пацієнта. Звертаючись за медичною допомогою, українці мають бути впевнені, що в лікарні нададуть якісну допомогу компетентні лікарі. Кошти Програми медичних гарантій повинні працювати на пацієнта.

Пріоритетними у Програмі медичних гарантій залишаються лікування інсульту та інфаркту, дослідження для раннього виявлення онкології, медична допомога породіллям при пологах, медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках», — наголосила Н. Гусак.

Вона підкреслила, що надання медичної допомоги у громаді — спільна справа центральної та місцевої влади.

«НСЗУ підписує договори з лікарнями і виплачує кошти закладам за послуги, які вони надали пацієнтам. Це — наша частина роботи і наша частина відповідальності. Власники лікарень, місцева влада — мають свою частину роботи і відповідальності. Оснастити лікарню, сплатити комунальні послуги, укласти контракт з ефективним та професійним керівником лікарні, налагодити оптимальні маршрути пацієнтів.

Тільки за умови такої спільної роботи та спільної відповідальності пацієнт отримає потрібну йому допомогу. Роль громад критично важлива для реалізації універсального доступу до медичних послуг. А також побудови інклюзивної та розподіленої між усіма відповідальності за трансформацію медичної системи. Оскільки медичні підприємства є ланкою, що пов’язує медичну систему із громадою та її потребами», — зазначила Н. Гусак.

Коментар Вікторії Мілютіної

Директор Північного департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна акцентувала увагу на обсягах фінансування медичних закладів Харківської обл. за Програмою медичних гарантій.

«Нині на Харківщині 123 медичних заклади «первинки» уклали договір з НСЗУ. Вони вже отримали оплати за січень — понад 138 млн грн. Також перші оплати НСЗУ перерахувала Харківському центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф  —  понад 66,7 млн грн. Це виплати за січень. Ще стільки ж заклад отримає за лютий найближчими днями.

Щодо напряму спеціалізованої медичної допомоги. НСЗУ отримала від 185 лікарень 901 пропозицію на укладання договору на спеціалізовану медичну допомогу. З них 59 уже отримали договори, ще 118 очікують проєкт договору найближчими днями на 776 пропозицій.

Найбільшу кількість пакетів в області отримають Красноградська центральна районна лікарня — 23, Чугуївська центральна лікарня ім. М.І. Кононенка — 21 пакет, Первомайська та Балаклійська лікарні  — по 20 та Харківська обласна клінічна лікарня — 19.

Мешканці Харківщини можуть отримати весь перелік послуг, передбачений Програмою медичних гарантій за усіма 38 пакетами», — повідомила В. Мілютіна.

Вона заявила, що на Харківщині створено потужну мережу медичних закладів, яка розвивається в інтересах пацієнта. Заклади контрактуються на більшу кількість пакетів та виявляють готовність до змін.

Коментар Олега Синєгубова

У свою чергу, голова Харківської ОДА Олег Синєгубов завірив, що ОДА зацікавлена в тому, щоб кожен житель Харківщини отримував якісні медичні послуги. і реформа системи охорони здоров’я саме на це і спрямована.

«Хочу наголосити, що завдяки Президентській програмі «Велике будівництво» ми покращуємо не лише умови лікування, реконструюючи приміщення, а й рівномірно покриваємо область якісними медичними послугами. Адже всі приймальні відділення, амбулаторії оснащуються необхідним сучасним медичним обладнанням. Аби кожен житель Харківщини міг, не виїжджаючи до обласного центру, отримати якісну медичну допомогу», — зазначив О. Синєгубов.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nszu.gov.ua