Успішний досвід медичної реформи: Київська міська клінічна лікарня № 1

4 лютого 2022 о 12:54
2487

Лікування інсульту, інфаркту, проведення хірургічних операцій для дорослих та дітей, операції на серці. Ці та інші послуги зазначено у договорі Київської міської клінічної лікарні № 1 з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) за Програмою медичних гарантій.

У 2021 р. заклад надав пацієнтам 14 безоплатних послуг за Програмою медичних гарантій. Усього за рік у лікарні проводять близько 9 тис. оперативних втручань, госпіталізують понад 20 тис. пацієнтів.

Реформа створила конкуренцію за пацієнта серед медичних закладів

«Укладання договорів з НСЗУ — частина реформи, яка дозволяє нам розвиватися як підприємству, покращувати добробут та фах лікарів, якісніше обслуговувати людей. Пацієнт приходить і отримує послугу, причому де захоче, — зазначив директор НКП «Київська міська клінічна лікарня № 1» Олександр Іванько. — Реформа вперше створила конкуренцію за пацієнта серед медичних закладів».

Динамічно зростає  заробітна плата персоналу

У лікарні працює понад 800 осіб. Останні півтора року тут динамічно зростає  заробітна плата персоналу. Наприклад, станом на квітень 2019 р. середня зарплата лікаря становила близько 8 тис. грн, у січні наступного року — близько 17 тис. грн, а у листопаді — вже  понад 25 тис. Зарплата медсестер становить нині в середньому близько 19 тис. грн, а молодшого медперсоналу — 15,5 тис. грн.

У лікарів з’явилася мотивація: більше працюєш — більше заробляєш. Метою є досягти щонайменше рівня зарплати у приватних закладах.

О. Іванько озвучив цифри, які також свідчать про нові можливості. Раніше на зарплату йшло майже 100% коштів, які заклад отримував як державну медичну субвенцію. Наприклад, це близько 100 млн грн у 2019 р. Зарплати при цьому були фіксованими відповідно до тарифної сітки з дуже обмеженими можливостями для преміювання. У 2021 р. заклад лише від НСЗУ отримав 250 млн грн за Програмою медичних гарантій. Водночас ці кошти становлять близько 60% від усіх надходжень лікарні. Близько 25% заклад отримує від міської влади як некомерційне комунальнальне підприємство. Місто доплачує на зарплати лікарям та медперсоналу, для пацієнтів виділяє кошти на дорогі операції — наприклад,  протезування, встановлення кришталиків при офтальмогічній допомозі тощо. Лікарня отримала сучасний комп’ютерний томограф та три  рентген-апарати. Заклад також має можливість заробляти самостійно, надаючи низку платних послуг та співпрацюючи зі страховими компаніями.
У результаті лікарня вже відійшла від «бюджету проїдання». На виплату зарплати йде тепер 70% від усіх надходжень, і при цьому доходи працівників зростають.  Значну частину коштів поза витратами на безоплатне обслуговування пацієнтів згідно з договором з НСЗУ лікарня може інвестувати в розвиток.

«Нам дали можливість самостійно заробляти і розвиватися. Якщо раніше результат  залежав від нас на 30–40%, то зараз майже на всі 100», — підкреслив О. Іванько.

Лікування інсультів

Одним із важливих напрямків у закладі є лікування інсультів. Директор припускає, що заклад в цьому є лідером не лише в Києві, а й в Україні.

За рік до лікарні госпіталізують близько 2000 пацієнтів з гострим порушенням мозкового кроовобігу. Серед них приблизно у 50 випадках виконуються тромбекстракції, у 80 — тромболізис, у 150 — стентування сонних та мозкових артерій, у 30 — пломбування аневризм.

«Найголовніше, що це робиться ургентно, тобто за швидкою допомогою, й цілодобово, — наголошує О. Іванько. — Це непросто організувати. Потрібне високотехнологічне й дороговартісне обладнання — комп’ютерний та магнітно-резонансний томограф, ангіограф. Мають бути висококваліфікований медичний персонал, а також дороговартісні ліки та витратні матеріали».

Також лікарня розвиває традиційну неврологію.

Кардіохірургічна допомога

Новим став напрямок  кардіохірургічної допомоги. Цього року першими серед комунальних  медичних закладів міста провели трансплантацію нирки.

Завдяки більшим заробіткам та управлінській свободі лікарня оновлюється і стає сучасною. Проводяться ремонти відділень, з’являється нове обладнання.

Гінекологія

Показовим є кабінет гінекології, де надають передбачену Програмою медичних гарантій послугу з гістероскопії.

«Я працював і в приватній клініці, і в університетській. Але тут умови роботи — найкращі з усіх, що зустрічав, — розповів лікар Ілля Семенюта, акушер-гінеколог. — Проводимо офісну та стаціонарну гістероскопію, гістерорезектоскопію, всі функціональні методи діагностики, є апарат ультразвукової діагностики (УЗД). Все зроблено з розумом».

Нове обладнання

У рентгенологічному відділенні вражає найсучасніший комп’ютерний томограф та інше обладнання, що з’явилося в лікарні завдяки столичній владі.

«У нас три нових  рентген-апарати з дуже високою роздільною здатністю, — повідомив лікар-рентгенолог Тетяна Вантюкова. — Проводимо томосинтез, допомагаємо хірургам рентгеноскопією, робимо ендоскопію, дослідження шлунка та кишечнику. Ще є пересувний рентген-апарат, його можна доставити в будь-яку палату до лежачих хворих».

Завдяки Програмі медичних гарантій лікарня змогла придбати нові інфузомати, кардіомонітори, більше десяти апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ), функціональні ліжка, які забезпечують краще та зручніше лікування.

«Підхід НСЗУ правильний та прагматичний, — міркує О. Іванько. — Служба ставить чіткі умови щодо обладнання та спеціалістів, які мають бути в лікарні для надання тієї чи іншої послуги. Наприклад, в пакеті «Інсульт+» це ангіограф, кардіомонітори, портативний електроенцефалограф, портативний коагулометр та інше. Якщо в тебе цього немає, то не зможеш надавати послугу і, відповідно, отримувати за це кошти».

Триває ремонт одного з терапевтичних відділень, на наступний рік заплановано ремонт хірургічного поверху площею 1500 квадратних метрів. Модернізація лікарні, можливість оновлювати обладнання веде до вдосконалення обслуговування пацієнтів.

Лікування COVID-19

Серед переліків послуг, що їх містить договір лікарні з НСЗУ, —  лікування COVID-19.  На це виділили одне з терапевтичних відділень. Недавній ремонт його відчувається уже в коридорах — сучасне оздоблення, яскраве освітлення. Так само приємно й акуратно в добре мебльованих палатах.

«Ми з чоловіком були в дуже тяжкому стані. Зараз потихеньку одужуємо, вже краще, — розповіла Любов Куликова, вчителька з великим стажем, нині пенсіонерка. — Велика увага до нас, постійно приходить лікар, завідувач заходить. Тут дуже добре лікують».

Її чоловік, Анатолій Іванович, теж у палаті. «Возз’єднали» подружжя  напередодні, гірший період вони провели нарізно.

«Якщо лікувати пацієнта якісно, то це створює для лікарні позитивний імідж, — стратегічно мислить директор закладу О. Іванько. — Тоді у майбутньому до нас звертатимуться більше людей. А це дозволяє заробляти більше грошей, адже вони тепер «ходять» за пацієнтом».

Проєкт USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nszu.gov.ua