Підвищення зарплати медикам: МОЗ проводитиме ретельний моніторинг ситуації

26 січня 2022 о 10:56
7097
Спеціальності :

Як ми вже повідомляли, базова заробітна плата не менше 20 000 грн лікарям та не менше 13 500 грн медичним сестрам має бути нарахована у кожному закладі охорони здоров’я вже цього місяця.

Медичні заклади, які неспроможні виконати постанову Уряду щодо забезпечення ринкової заробітної плати медпрацівникам з об’єктивних причин, отримають фінансування за окремим пакетом від Національної служби здоров’я України (НСЗУ). Пакет матиме чіткі цілі щодо кожної лікарні з визначенням її місця в спроможній мережі та приведення фінансових показників у відповідність з успішними закладами. Однак на кожний такий медичний заклад чекатиме перевірка Державної аудиторської служби України. Мета таких заходів — з’ясувати, наскільки ефективно керівник закладу розпоряджається коштами, яке фінансування лікарня отримує від НСЗУ та яка його частка витрачається на заробітну плату.

Коментар Олексія Яременка

За словами заступника Міністра охорони здоров’я Олексія Яременка, перевірки чекатимуть й на ті лікарні, в яких керівники примусово переводять медпрацівників на неповну ставку, при цьому залишаючи їх працювати повний робочий день.

«МОЗ спільно з підпорядкованими органами детально моніторує ситуацію в кожному регіоні. Наша головна мета — аби вже за січень кожен медпрацівник, який сумлінно виконував свою роботу, отримав встановлену Урядом заробітну плату. Я хочу наголосити, що керівник закладу охорони здоров’я, який вирішить зекономити бюджет лікарні за рахунок лікаря чи медсестри, примусово перевівши їх на неповну ставку, отримає покарання. Для цього вже є відповідні механізми», — підкреслив О. Яременко.

Зокрема, самі медичні працівники, яких переводять на 0,75; 0,5 чи 0,25 ставки і при цьому залишають працювати повний робочий день, вже можуть подати скаргу до Державної служби України з питань праці. У свою чергу, Державна служба з питань праці зобов’язана провести інспекційну перевірку. У разі, якщо ситуація підтвердиться, з керівника медзакладу буде стягнуто штраф у 65 000 грн.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua