Виплата підвищеної зарплати — пріоритет № 1 для кожного медичного закладу

24 січня 2022 о 09:50
11998
Спеціальності :

Нова ринкова заробітна плата, яку нещодавно встановив Уряд, має бути нарахована в кожному закладі охорони здоров’я без винятку. Про це очільник МОЗ Віктор Ляшко заявив 21 січня 2022 р. під час селекторної наради з керівниками регіональних департаментів охорони здоров’я.

Вже з 24 січня Національна служба здоров’я України (НСЗУ) завершить контрактування медичних закладів на 2022 р. Отже, кожна медустанова отримає дані про обсяги цьогорічного фінансування за Програмою медичних гарантій. І, як наслідок, матиме розуміння, який відсоток цих коштів буде спрямовано у фонд оплати праці.

Ті медичні заклади, які будуть неспроможні нарахувати заробітну плату у 13 500 та 20 000 грн, отримають дофінансування за окремим механізмом.

Однак, за словами міністра охорони здоров’я, ті лікарні, які штучно формуватимуть заборгованість, аби отримати додаткові кошти з бюджету, — нестимуть відповідальність. Зокрема, Міністерство охорони здоров’я ініціюватиме проведення Державною аудиторською службою України (Держаудитслужба) перевірки кожної медичної установи, яка у своїх звітах декларуватиме неспроможність виплатити нову базову заробітну плату. Перевірки стосуватимуться й тих лікарень, які мають значні залишки коштів на своїх рахунках, але при цьому не спрямовують їх на фінансове забезпечення медичних працівників.

Коментар Віктора Ляшка

«Ми взяли на себе відповідальність забезпечити ринкову заробітну плату лікарям та медсестрам. І це наше спільне зобов’язання: Міністерства, регіональних департаментів охорони здоров’я та керівників медичних закладів. Зі свого боку, ми будемо детально перевіряти, скільки той чи інший медзаклад отримав коштів від НСЗУ та який відсоток від цієї суми було спрямовано на заробітну плату. Гідне фінансове забезпечення працівників — має бути пріоритетом № 1 для кожного керівника медустанови», — зазначив В. Ляшко.

Передісторія

Нагадаємо, що 12 січня 2022 р. Кабінет міністрів ухвалив постанову щодо деяких питань оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я. Документ передбачає підвищення базового рівня заробітної плати на рівні не менше 20 000 грн для лікарів та не менше 13 500 грн для медичних сестер.

Також нагадаємо, що на керівників медзакладів, які формально скорочуватимуть робочий день, буде накладено штраф.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua