На керівників медзакладів, які формально скорочуватимуть робочий день, буде накладено штраф

20 січня 2022 о 17:39
19978

У разі неповного робочого дня або тижня розрахункова заробітна плата буде здійснюватися пропорційно відпрацьованому часу та згідно із встановленою Урядом базовою заробітною платою не менше 20 000 грн для лікарів та не менше 13 500 грн для медичних сестер.

За словами заступника Міністра охорони здоров’я, обов’язки з базових виплат працівникам покладені на керівника лікарні, який безпосередньо розпоряджається бюджетом закладу. Таке зловживання керівництва, як формальне скорочення робочих годин, знаходиться поза правовим полем та може бути оскаржено працівниками.

«Аби не виплачувати лікарям базову зарплату, яка встановлена Урядом, керівники медзакладів іноді, суто на папері, можуть перевести працівників на 0,75 чи 0,5 ставки. При цьому медики і надалі продовжують працювати повний робочий день. Така ситуація є абсолютно неприпустимою. Кожен медичний працівник, який стикнувся з подібною ситуацією, може оскаржити дії керівництва в регіональному управлінні Державної служби України з питань праці (Держпраці)», — повідомив заступник Міністра Олексій Яременко.

Після отримання скарги Держпраці проводить інспекційну перевірку. Виявлення невідповідності фактичної тривалості робочого дня задекларованій загрожує накладанням на медичний заклад штрафу у розмірі 65 000 грн за кожного працівника, якого формально було переведено на неповний робочий день.

Важливо! У ході перевірки Держпраці не розголошує особу заявника.

Ю.В. Жарікова
Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua