Депутатам представлено проєкт Програми медичних гарантій на 2022 р.

1 грудня 2021 о 11:37
1641

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет), яке відбулося 24 листопада 2021 р. у режимі відеоконференції, розглянули основні плани та стратегічні напрями діяльності Національної служби здоров’я України (НСЗУ) на 2022 р.

Доповідь Наталії Гусак

Як повідомила голова НСЗУ Наталія Гусак, призначена на цю посаду 17 листопада 2021 р., згідно з результатами розгляду в першому читанні Державного бюджету на 2022 р. обсяг фінансування Програми медичних гарантій наступного року збільшиться на 34 млрд грн.

«Це дасть можливість НСЗУ як стратегічному закупівельнику медичних послуг в Україні спільно з Урядом підвищити тарифи на основні медичні послуги, які будуть закуповуватися у 2022 р., і покращити якість та доступність медичної допомоги», — зазначила Н. Гусак.

За словами очільника НСЗУ, зараз докладається максимум зусиль для того, щоб законтрактувати заклади, які надаватимуть медичну допомогу у 2022 р. за Програмою медичних гарантій, вже з січня наступного року. «На 15 січня ми плануємо мати 80% всіх надавачів послуг, законтрактованих за Програмою медичних гарантій наступного року», — підкреслила вона.

Зростання тарифів

Голова НСЗУ поінформувала про плановане підвищення тарифів на надання медичних послуг первинної медичної допомоги і введення додаткових індикаторів якості виконання договорів.

Планується, що тарифи на екстрену медичну допомогу наступного року зростуть з 235 до 270 грн і, згідно з розрахунками, таке фінансування задовольнить основні потреби центрів екстреної медичної допомоги для надання якісної медичної допомоги в екстрених випадках.

Зростання тарифів на спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу становитиме від 6 до 59%. Суттєво збільшиться фінансування таких пріоритетних послуг, як надання допомоги при інсульті, інфаркті, пологах та в неонатології.

Н. Гусак також зауважила, що поступово будуть підвищуватися і вимоги до надавачів медичної допомоги.

Окрім того, планується значне підвищення тарифів в онкології (на хіміотерапію з 25,5 тис. до 36,9 тис. грн, променеву терапію з 36,5 тис. до 74,7 тис. грн) і на попередження онкологічних захворювань. Зростуть тарифи і на надання допомоги хворим на туберкульоз і ВІЛ/СНІД.

Що стосується реагування на COVID-19, то, за словами Н. Гусак, НСЗУ зараз укладає додаткові угоди з усіма госпітальними базами, які надають стаціонарну медичну допомогу хворим на ковід, і процес контрактування має завершитися до 15 грудня.

На наступний рік планується підвищення вартості тарифу за повністю вакциновану особу до 119 грн. Тариф на надання стаціонарної допомоги хворим на COVID-19 на 2022 р. встановлюється із розрахунку 1,054 млн грн на місяць на один заклад. Оплата буде здійснюватися за фактично пролікований випадок за терапевтичним пакетом.

Наступного року також планується розширювати надання послуг за програмою «Доступні ліки».

Інші напрями робот НСЗУ

Окрім того, продовжиться робота над використанням електронних інструментів у системі охорони здоров’я. «У 2022 р. ми можемо розраховувати на перші електронні рецепти на антибіотики і наркотичні засоби», — повідомила Н. Гусак.

Вона також розповіла про плани реорганізації НСЗУ з метою більш ефективного виконання своїх обов’язків.

Голова НСЗУ відповіла на запитання народних депутатів, які, зокрема, стосувалися забезпечення підвищення зарплати медичним працівникам наступного року.

Комітет взяв до відома інформацію, надану очільником НСЗУ.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами rada.gov.ua