COVID-19: МОЗ має затвердити графік щеплень для кожної області

18 жовтня 2021 о 15:55
691

Зростання захворюваності на коронавірусну хворобу в Україні, пришвидшення процесу вакцинації та боротьбу з підробкою ПЛР-тестів і сертифікатів про щеплення обговорили 18 жовтня 2021 р. учасники селекторної наради з питань протидії пандемії COVID-19, що відбулася під головуванням Президента України Володимира Зеленського.

Доповідь Дениса Шмигаля

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що минулого тижня відбулося два засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки (ТЕБ) і надзвичайних ситуацій (НС). З 15 жовтня запроваджено «червоний» рівень епідемічної небезпеки в Херсонській обл. Також до «червоної» зони з 18 жовтня перейшли Донецька, Дніпропетровська, Запорізька та Одеська області.

На нараді нагадали, що з 21 жовтня будуть запроваджені нові правила для міжобласного транспортного сполучення — ним зможуть користуватися лише особи, які мають COVID-сертифікати або актуальні негативні ПЛР-тести.

За словами Дениса Шмигаля, загалом в Україні наразі зроблено 14,5 млн щеплень. Вакциновано 8 млн осіб, з них 6,5 млн отримали дві дози. Темпи вакцинації 5 тиж поспіль зберігаються на рівні 750–760 тис. За минулий тиждень зроблено 762 тис. щеплень.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко зазначив, що 95% госпіталізованих з COVID-19 є невакцинованими.

Графік щеплень для кожної області

Під час наради очільник Уряду доручив керівнику МОЗ невідкладно оновити та затвердити графік щеплень для кожної області. Очільники облдержадміністрацій мають подати графіки до пунктів, затвердити та проконтролювати їх дотримання.

Зі свого боку, Президент України Володимир Зеленський доручив ретельно відстежувати ситуацію з роботою центрів вакцинації в регіонах протягом тижня, особливо у вихідні.

«Цілком зрозуміло, що людям зручніше зробити щеплення в суботу і неділю. Завдання МОЗ і місцевих влад — забезпечити таку можливість», — зазначив Глава держави.

В. Зеленський також наголосив на необхідності пришвидшення темпів вакцинації. Окремо він акцентував увагу на необхідності комплексного підходу до інформаційної кампанії серед українців щодо важливості щеплень.

Керівництво Національної поліції та Служби безпеки України доповіло про боротьбу з підробкою ПЛР-тестів і COVID-сертифікатів. Порушників, серед яких є лікарі, представники лабораторій і посередники, уже притягають до відповідальності.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами president.gov.ua