COVID-19: у «червоній» зоні карантину опинилися ще 4 області

18 жовтня 2021 о 11:04
1066

З 18 жовтня 2021 р. на території Донецької, Дніпропетровської, Запорізької та Одеської областей буде встановлено «червоний» рівень епідеміологічної небезпеки.

Таке рішення ухвалили під час засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки (ТЕБ) та надзвичайних ситуацій (НС) 15 жовтня 2021 р.

Коментар Віктора Ляшка

«Наразі ми маємо два ефективні шляхи протидії поширенню коронавірусної хвороби — вакцинація та карантинні обмеження. Але в нас чомусь продовжують нехтувати можливістю зробити щеплення, тому єдиний вихід для запобігання колапсу медичної системи — запровадження карантинних обмежень.

Вкотре наголошую: сьогодні на реанімаційних ліжках немає жодного вакцинованого. Щеплення дозволяє  уникнути тяжкого перебігу хвороби, наразі 97% госпіталізованих  із коронавірусною хворобою не були вакцинованими. Збільшення кількості вакцинованих осіб дозволить регіону пройти хвилю без впровадження додаткових карантинних обмежень», — заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Також Державною комісією з питань ТЕБ та НС доручено Міністерству охорони здоров’я опрацювати питання щодо розгортання мобільного шпиталю для лікування хворих на COVID-19 на території Херсонської обл.

Останні дані свідчать: чим більше мешканців регіону отримали щеплення проти COVID-19, тим менше навантаження на медичну систему. Так, у Києві, де повний курс вакцинації пройшли майже мільйон містян, зайнятість ліжок, призначених для лікування пацієнтів із COVID-19, становить 45%.

Які обмеження будуть застосовані

«Червоний» рівень епіднебезпеки передбачає ряд обмежень, які запроваджуються в регіоні.

Зокрема, забороняється:

  • робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень на винос,
  • робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо,
  • робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл,
  • робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів,
  • проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів,
  • робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.

Важливо, що вказані обмеження не будуть діяти у тих випадках, якщо 100% співробітників (організаторів) та відвідувачів (учасників) вказаних закладів (заходів) будуть повністю імунізовані та матимуть зелений COVID-сертифікат.

Робота банків, автозаправних станцій, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів при «червоному» рівні не обмежується, проте обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил.

Водночас місцева влада може ухвалювати додаткові заходи щодо посилення протиепідемічних правил в регіоні.

Рішення щодо скасування «червоного» рівня ухвалюється Державною комісією з питань ТЕБ та НС у разі досягнення регіоном показників, які характеризують відсутність ознак, які б відповідали вказаному рівню.

Нові правила міжрегіональних перевезень

Окрім того, з 21 жовтня набудуть чинності нові правила перевезення пасажирів між областями. Для міжрегіональних поїздок у громадському транспорті потрібно буде використовувати або документ про щеплення проти COVID-19, або негативний результат тестування на COVID-19.

Норми не будуть застосовуватися до міських та внутрішньообласних перевезень.

Для користування міжрегіональним транспортом у регіонах із «жовтим» та «червоним» рівнем епіднебезпеки потрібно буде мати один із вказаних документів:

  • оформлений на порталі «Дія» або в однойменному додатку «жовтий» чи «зелений» міжнародний чи внутрішній COVID-сертифікат на підставі отримання однієї дози вакцини або повного курсу вакцинації;
  • іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, які включені ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях;
  • документ про отримання однієї дози вакцини – форма 063-О, яку можна отримати одразу після процедури у лікаря, який проводив щеплення;
  • Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке буде чинним рік від дати останнього щеплення. Його можна оформити у лікаря, що проводив щеплення в пункті щеплення закладу охорони здоров’я, або в сімейного лікаря;
  • негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту на COVID-19, чинні 72 год від часу здавання матеріалу на аналіз.

Відповідальність за наявність у всіх водіїв, членів екіпажу літака та пасажирів зазначених документів несе перевізник.

COVID-сертифікат про одужання

Наразі на етапі тестування перебуває COVID-сертифікат на підставі одужання пацієнта.

Його розробкою займаються Міністерство охорони здоров’я разом із Міністерством цифрової трансформації та Національною службою здоров’я України.

Випуск COVID-сертифіката про одужання регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 29.06.2021 р. № 677.

Підставою для отримання COVID-сертифіката стане одужання особи, якщо перед цим діагноз був підтверджений позитивним ПЛР-тестом. Документ може бути отриманий не раніше 14-го дня після встановлення діагнозу. Важливо, що і факт захворювання (позитивний ПЛР-тест), і факт одужання, мають бути підтверджені в електронній системі охорони здоров’я.

Такий сертифікат буде чинним 180 днів з моменту встановлення діагнозу. Оформити його можна буде в додатку «Дія». Коли він стане доступним для користувачів, його також можна буде використовувати для поїздок громадським транспортом між регіонами.

Отримання паперових довідок про факт перенесеної коронавірусної хвороби наразі не передбачено законодавством.

Таким чином, з 21 жовтня для міжрегіональних поїздок у громадському транспорті можна буде використовувати або документ про щеплення проти COVID-19, або негативний результат тестування на COVID-19.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua