Викрито чергову групу з підробки COVID-сертифікатів

13 жовтня 2021 о 11:35
1320
Спеціальності :

Правоохоронці викрили незаконну діяльність групи осіб, які займалися підробкою та продажем COVID-сертифікатів. Вартість послуги сягала 250 євро.

Вказується, що йдеться про трьох киян 1946, 1976 та 1998 років народження.

Подробиці

Так, 23-річний киянин за допомогою медпрацівників вносив інформацію про здійснення вакцинації в базу даних електронної системи охорони здоров’я, після чого видавав документ для виїзду за кордон.

Клієнтів зловмисник знаходив через соціальні мережі та пропонував їм придбати міжнародний COVID-сертифікат без проходження процедури вакцинації. Йому допомагали сімейний лікар та медсестра однієї із столичних лікарень. Вони вносили інформацію в базу даних електронної системи охорони здоров’я та видавали COVID-сертифікати. Останній відображався і у додатку «Дія».

Під час обшуків за місцем роботи медиків та автомобіля затриманого правоохоронці вилучили речові докази. Це — чернетки, гроші, телефон, печатки, бланки сертифікатів та інша документація, що підтверджує протиправну діяльність спільників.

Наразі розпочато кримінальні провадження за частиною третьою статті 358 Кримінального кодексу України — підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів та частиною другою статті 361 Кримінального кодексу України — несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку.

За процесуального керівництва окружної прокуратури правоохоронці повідомили організатору про підозру у скоєнні злочинів, а суд обрав запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. Чоловіку загрожує до 6 років позбавлення волі.

Також вирішується питання про притягнення до кримінальної відповідальності медичних працівників.

Міністерство охорони здоров’я закликає всіх громадян повідомляти про випадки продажу підробних документів про вакцинацію в поліцію.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua