З 1 січня 2022 р. почнуть діяти нові правила проходження інтернатури

26 серпня 2021 о 16:16
2809
Спеціальності :

У Міністерстві юстиції зареєстровано наказ МОЗ України від 22 червня 2021 р. № 1254 «Про затвердження Положення про інтернатуру та вторинну лікарську (провізорську) спеціалізацію». Згідно із цим документом з 1 січня 2022 р. діятимуть нові правила проходження інтернатури.

Коментар Віктора Ляшка

«Ми запроваджуємо керовану систему підготовки лікарів-інтернів, аби Україна у разі настання кризи знову не опинилася без фахівців потрібних професій. З наступного року саме Міністерство охорони здоров’я визначатиме пріоритетні спеціальності для підготовки в інтернатурі, виходячи з кадрових потреб держави. Так само ми будемо затверджувати перелік спроможних баз стажування лікарів-інтернів», — прокоментував наказ міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Основні зміни

Серед основних змін, які чекатимуть на випускників закладів вищої освіти (ЗВО):

  • конкурс за рейтингом — буде враховуватися середній бал, результати КРОК-2 та об’єктивного структурованого практичного (клінічного) іспиту;
  • електронна система відповідного рейтингового розподілу — випускник ЗВО самостійно обиратиме бажану спеціальність, базу стажування та ЗВО, де проходитиме підготовку в інтернатурі, а також визначатиме свої пріоритети серед них (можна визначити топ-5).

Тепер саме МОЗ спільно з Національною службою здоров’я України та ЗВО щорічно розроблятиме критерії визначення баз стажування та визначатиме їх перелік — майбутні лікарі проходитимуть підготовку в інтернатурі лише у спроможних закладах охорони здоров’я, де можна отримати сучасні знання та необхідні практичні навички.

Державне замовлення на підготовку лікарів-інтернів також буде формувати МОЗ з урахуванням реальних кадрових потреб галузі.

Відтак виконана складова операційної цілі 1.1 — створення збалансованої системи охорони здоров’я Стратегії людського розвитку. А саме: забезпечення високого рівня медичної освіти, науки та розвитку кадрового потенціалу шляхом упровадження нової моделі інтернатури з урахуванням міжнародного досвіду та модернізації системи безперервного професійного розвитку.

Нагадаємо, що цього року Міністерство охорони здоров’я замовило навчання 4658 майбутніх лікарів за кошти державного бюджету. Така кількість бюджетних місць для абітурієнтів 2021 р. вступу буде розміщена в 14 закладах вищої освіти, які належать до сфери управління МОЗ.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua