Ковідний сертифікат можна буде згенерувати у застосунку чи на порталі «Дія» — Віктор Ляшко

5 серпня 2021 о 11:27
983

Поки в Україні триває бета-тестування ковідних сертифікатів, Міністерство цифрової трансформації (Мінцифри) продовжує працювати над їх взаємним визнанням з ЄС. 4 серпня 2021 р. технічна розробка Мінцифри та ДП «Дія» щодо EU Digital COVID Certificate успішно пройшла технічне оцінювання з боку ЄС. Технічна команда високо оцінила строки реалізації, точність і відповідність українських COVID-сертифікатів специфікаціям ЄС.

Наразі залишився останній крок — політична частина взаємовизнання, а саме погодження від Єврокомісії та підписання відповідних угод. Після цього буде підписаний меморандум, який дозволить українцям подорожувати із сертифікатами.

Коментар Михайла Федорова

«У найкоротші терміни ми змогли розробити та впровадити COVID-сертифікати, хоча спочатку це здавалося майже неможливим. У співпраці з іншими країнами ми протестували інновації та створили універсальні системи обміну інформацією. Такі проєкти є справжнім доказом інтеграції України з ЄС. Вже скоро українці зможуть повернуться до звичного доковідного життя з мандрівками та бізнес-зустрічами з іноземними партнерами», — зазначив Михайло Федоров, віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації України.

Розробкою та технічною реалізацією спільно займаються команди Мінцифри, МОЗ, Національної служби здоров’я України, Міністерства зовнішніх справ, Державної прикордонної служби України.

Коментар Віктора Ляшка

«Вакцинація — це єдина можливість захистити себе від хвороби та повернутися до звичного життя. Сьогодні всі бажаючі можуть зробити щеплення і бути захищеними. Коли людина завершить курс імунізації від COVID-19, тобто отримає 2 дози вакцини, можна буде згенерувати сертифікат про вакцинацію у застосунку чи на порталі «Дія». Наразі маємо важливу перемогу, українські COVID-сертифікати в «Дії» вже успішно пройшли технічне оцінювання з боку ЄС», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Проєкт реалізовано за підтримки Євроделегації, Програми EU4Digital і Програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа та фінансується Швейцарією.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua