COVID-19: в Україні зафіксовано ще 2 випадки, викликані штамом «дельта»

16 липня 2021 о 12:40
830

Як ми повідомляли, 14 липня 2021 р. Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус під час відкриття засідання Комітету ВООЗ із реагування на надзвичайні ситуації та міжнародних медико-санітарних правил повідомив про зростання кількості випадків інфікування і смертності в п’яти із шести регіонів ВООЗ.

Це зумовлено поширенням у світі штаму «дельта». На дату проведення засідання цей штам вірусу вже виявили в 111 країнах. Очікується, що він стане домінуючим штамом COVID-19.

Ситуація в Україні

Раніше вже повідомлялося про виявлення в Україні двох випадків коронавірусної хвороби, викликаних штамом «дельта».

13 липня 2021 р. Інститут молекулярної біології і генетики повідомив про результати секвенування 11 зразків від пацієнтів, зібраних у період з 21 травня до 24 червня 2021 р. Так, ще у двох пацієнтів з м. Ужгород виявлено інфікування коронавірусом SARS-CoV-2, що має мутацію, характерну для штаму дельта.

Відповідно до результатів біоінформатичного аналізу цих чотирьох зразків вони походять з країн Європи і Російської Федерації. Інші 7 зразків мають мутації, характерні для штаму «альфа».

За прогнозами фахівців Центру громадського здоров’я, в Україні нової хвилі пандемії варто чекати вже восени. Проте якщо населення не буде виконувати елементарні протиепідемічні вимоги — носіння масок та дотримання дистанції — підвищення захворюваності може статися і раніше.

Які штами коронавірусу SARS-CoV-2 визначені

Нагадаємо, що ВООЗ визначила чотири штами коронавірусу SARS-CoV-2 як такі, що викликають занепокоєння:

  • альфа (B.1.1.7) — уперше виявили у Великобританії в грудні 2020 р.;
  • бета (B.1.351) — уперше зафіксовано в Південно-Африканській Республіці в грудні 2020 р.;
  • гама (P.1) — уперше визначений у Бразилії в січні 2021 р.;
  • дельта (B.1.617) — уперше виявлений в Індії у квітні 2021 р.

Як захистити себе та близьких

Центр громадського здоров’я МОЗ України наголошує, що для зменшення поширення вірусу важливо продовжувати дотримуватися протиепідемічних заходів. Попри те, що в усіх областях України зберігається «зелений» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Важливо вакцинуватися, особливо людям із груп ризику — особам, старшим 60 років, із супутніми захворюваннями, як-то: онкологічні недуги, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, а також їх рідним та людям, які проживають або доглядають за ними. Усі вакцини, які використовують в Україні, схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров’я, є безпечними та захищають від тяжкого перебігу, ускладнень та смерті від COVID-19.

Україна вже отримала понад 5,6 млн доз різних вакцин, зокрема 2,4 млн доз CoronaVac від Sinovac, майже 1,7 млн доз Comirnaty від Pfizer, та майже 1,6 млн доз AstraZeneca різних виробників. До кінця липня Україна очікує отримати ще близько 1 млн доз вакцини Comirnaty від Pfizer/BioNTech.

Щоб уберегтися від COVID-19:

  • мийте руки з милом, користуйтесь антисептиками;
  • носіть маску, прикриваючи ніс і рот;
  • дотримуйтеся фізичної дистанції — 1,5 м від інших;
  • чхайте й кашляйте в згин ліктя чи в серветку;
  • не торкайтеся обличчя брудними руками;
  • регулярно провітрюйте приміщення, дезінфікуйте поверхні;
  • вакцинуйтеся;
  • слідкуйте за своїм здоров’ям, і якщо з’являються симптоми захворювання, невідкладно звертайтеся до лікаря, за потреби дотримуйтеся самоізоляції.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами phc.org.ua