Штам «дельта» вірусу SARS-CoV-2: нарада в Апараті РНБО та коментар головного державного санітарного лікаря

24 червня 2021 о 11:25
1301
Спеціальності :

23 червня 2021 р. під головуванням секретаря Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Олексія Данілова відбулася нарада, присвячена обговоренню питань поширення варіанту «дельта» коронавірусу SARS-CoV-2 у світі та пов’язаних з цим загроз.

Нарада в Апараті РНБО

Участь у нараді взяли голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, представники Національної служби здоров’я України, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», Міністерства внутрішніх справ України, Державної прикордонної служби України, Медичних сил Збройних сил України, провідні вітчизняні науковці, фахівці-інфекціоністи та епідеміологи, фахівці Апарату РНБО України.

На початку наради О. Данілов зазначив, що з огляду на потенційну загрозу чергового спалаху епідемії коронавірусної хвороби через новий штам «дельта» державні органи мають вжити усіх необхідних заходів щодо захисту здоров’я громадян та готовності медичної системи до ефективного функціонування.

Учасники наради обговорили питання щодо небезпеки поширення в Україні нового штаму «дельта» коронавірусу SARS-CoV-2 та вірогідних шляхів його потрапляння на територію України. Зокрема, може йтися про такі країни, як Індія, Великобританія, Португалія та Російська Федерація, а також Польща, Румунія та Словаччина, де спостерігається циркуляція цього штаму. Загалом, за словами фахівців, нині поширення варіанту «дельта» коронавірусу SARS-CoV-2 зафіксовано у 92 країнах.

На думку учасників наради, ситуація, що склалася, зумовлює необхідність запровадження додаткових ефективних протиепідемічних заходів з метою попередження поширення нового штаму «дельта» коронавірусу SARS-CoV-2 територією України, прискорення темпів вакцинації та забезпечення її доступності, особливо для уразливих щодо COVID-19 верств населення — осіб віком 60+, активізацію інформаційно-просвітницької роботи серед населення щодо необхідності застосування засобів індивідуального захисту, важливості та безпеки імунопрофілактики.

Також, за словами фахівців, важливим є раннє виявлення штаму «дельта», посилення якісного відстеження контактних осіб, посилення лабораторної складової для виявлення нового штаму «дельта» коронавірусу SARS-CoV-2 та інших різновидів мутацій цього вірусу.

Крім того, на думку учасників наради, необхідним є удосконалення вітчизняних протоколів лікування відповідно до вимог сьогодення та посилення готовності закладів охорони здоров’я надавати медичну допомогу пацієнтам із діагнозом COVID-19 у випадку масової захворюваності. Важливою також є максимальна імунізація персоналу закладів охорони здоров’я, які надають допомогу таким пацієнтам.

Коментар Михайла Радуцького

Як повідомив 23 червня 2021 р. на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, після тривалого обговорення були напрацьовані наступні пропозиції:

  • запровадити обов’язкове ПЛР-тестування для осіб, які приїжджають до України з Російської Федерації, Білорусі, Великої Британії та Португалії. Для громадян з цих країн навіть наявність сертифіката вакцинації не звільняє від ПЛР-тесту та вимоги дотримання самоізоляції. Перелік цих країн буде доповнюватися залежно від розповсюдження «індійського» штаму. Також важливо, що тест з негативним результатом повинен бути зроблений не раніше, ніж за 48 год до перетину кордону;
  • встановити обов’язкове ПЛР-тестування на пунктах пропуску з окупованих територій Донецької, Луганської областей та Криму;
  • МОЗ має розробити алгоритм для оперативного посилення карантину на рівні місцевої влади;
  • підрозділам МОЗ посилити роботу з епідеміологічного нагляду. В першу чергу це стосується відслідковування тих, з ким контактували інфіковані особи;
  • посилити роботу з проведення секвенування (виявлення штамів коронавірусу). Прискорити процес проведення таких досліджень в Україні;
  • рекомендувати Національній поліції посилити контроль за дотриманням карантинних обмежень;
  • рекомендувати МОЗ прискорити темпи вакцинації. Виробники вакцин AstraZeneca та Pfizer підтвердили ефективність своєї продукції щодо захворювання «індійським» штамом. Вакцина CoronoVac попередньо також ефективна щодо цього штаму, відповідні дослідження мають бути опубліковані днями.

Після того, як РНБО розгляне цей пакет рекомендацій, його направлять на розгляд Уряду.

В Україні вже зафіксовано 2 випадки

Як повідомив Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України, станом на 23 червня 2021 р. в Україні зафіксовано 2 випадки коронавірусної хвороби, викликані новим штамом «дельта». Зараз пацієнти перебувають в Олександрівській клінічній лікарні м. Києва під медичним наглядом. Їхній стан стабільний.

Секвенування вірусу та підтвердження мутації було проведено Інститутом молекулярної біології та генетики НАН України 22 червня 2021 р.

Він додав, що для зниження ризику поширення штаму «дельта» в Україні, на засіданні Уряду 23 червня 2021 р. вже підтримано впровадження низки заходів. Громадянам, які прибули з Республіки Індія, Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, Російської Федерації, Португальської Республіки або перебували на їх території не менше 7 днів, заборонено перетин державного кордону України без негативного результату експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, проведеного безпосередньо в пунктах пропуску (пунктах контролю). Вказана норма почне діяти з 25 червня 2021 р.

«До 25-го червня, за окремим дорученням РНБО, буде підготовлено комплексні пропозиції задля протидії поширенню коронавірусу штаму «дельта» в Україні», — підсумував головний державний санітарний лікар.

Про новий штам «дельта»

Новий штам вірусу COVID-19 «дельта» вже виявлено в понад 90 країнах світу. Він розповсюджений в Республіці Індія, Російській Федерації, Португалії та Великій Британії. За даними служб громадського здоров’я останньої, де новий штам відповідає за понад 60% інфікувань, він в 1,6 раза більш контагіозний, а також в 1,45 раза підвищує ризик необхідності інтенсивного лікування. Потреба в госпіталізації виникає вдвічі частіше, ніж при інфікуванні звичайним штамом COVID-19.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua, www.rnbo.gov.ua, facebook.com/radutskyy