Народні депутати підтримують підсилення рівня охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну

14 липня 2021 о 11:49
470

Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет) на своєму засіданні 13 липня 2021 р. розглянув у другому читанні законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну» (№ 4358).

Про що документ?

Законопроєктом пропонується внести зміни до законів «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» та «Про рекламу» з метою зменшення привабливості, захисту від впливу вторинного тютюнового диму, викидів від електронних сигарет та аерозолю тютюнових виробів для нагрівання у публічних приміщеннях.

У проєкті пропонуються визначення ряду термінів, зокрема: «бездимний тютюновий виріб», «електронна сигарета», «новітній тютюновий виріб», «рідини, що використовуються в електронних сигаретах» тощо. Пропонується встановити вимоги до виробництва і реалізації тютюнової продукції, електронних сигарет, бездимних тютюнових виробів щодо: вмісту шкідливих речовин; оформлення упаковки, зокрема, медичних попереджень споживачів; обмеження реалізації (продажу) та вживання; рекламування. Також пропонується визначити відповідальність за порушення встановлених норм.

Рішення Комітету

До законопроєкту народними депутатами було подано 515 поправок, із яких 77 пропонується врахувати повністю і 10 — частково, а решту — відхилити.

Під час засідання народні депутати підтримали поправку, якою пропонується встановити розмір штрафів залежно від мінімального прожиткового мінімуму, а не у вигляді фіксованої суми.

Члени Комітету затвердили порівняльну таблицю до законопроєкту і ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроєкт у другому читанні та в цілому.

Також народні депутати затвердили звіт про роботу Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування у період п’ятої сесії Верховної Ради, а також план роботи на період шостої сесії і пропозиції до проєкту порядку денного на вересень 2021 р. — січень 2022 р.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами iportal.rada.gov.ua