Контроль над тютюном в Україні: виклики та досягнення Херсонської обл.

12 липня 2021 о 18:01
332
Спеціальності :

12 липня 2021 р. у м. Херсон фахівці Центру громадського здоров’я провели навчальний семінар на тему «Контроль над тютюном в Україні: виклики та досягнення Херсонської області». Залученими експертами виступили представники ГО «Центр громадянського представництва «Життя».

Було зазначено, що кожного року в Херсонській обл. від хвороб, спричинених курінням, помирає понад 10 тис. людей.

Заступник голови Херсонської облдержадміністрації Микола Якименко наголосив, що проблема тютюнокуріння, зокрема серед молоді, потребує комплексного вирішення. Для цього при обласній державній адміністрації вже створено спеціальну робочу групу, а також затверджено Стратегію з контролю над тютюном у Херсонській області на 2021–2025 рр.

На переконання головного державного санітарного лікаря Херсонської обл. Юрія Ромаскевича, пріоритетне завдання в контролі над тютюном — зробити куріння менш доступним для людей, які ще не мають цієї залежності, тобто профілактика початку паління серед дітей та молоді.

«У Херсоні відбувається переформатування обласної координаційної ради з питань боротьби з неінфекційними захворюваннями з виділенням окремої робочої групи з контролю над тютюнокурінням. Сьогодні ми обговорили досягнення в реалізації Стратегії, проаналізували виклики та опрацювали можливості їх подолання», — зазначила Дар’я Сєдлєр, в.о. директора Комунального некомерційного підприємства «Херсонський обласний центр громадського здоров’я» Херсонської обласної ради.

Пріоритетні завдання

На основі аналізу заплановано такі пріоритетні завдання для робочої групи з контролю над тютюнокурінням:

  • підвищення обізнаності про шкідливий вплив тютюну та про чинне антитютюнове законодавство;
  • зниження впливу вторинного тютюнового диму в громадських і на робочих місцях;
  • встановлення додаткових обмежень або впровадження місцевих стимулів у сфері запобігання поширенню куріння.

У Центрі громадського здоров’я МОЗ України повідомляють, що раніше такий навчальний семінар фахівці центру провели в м. Рівне. Рівненська і Херсонська області є пілотними, вони підготували й у квітні 2021 р. затвердили регіональні стратегії з подолання негативного впливу тютюнокуріння на здоров’я населення на 2021–2025 рр. та успішно почали їх реалізацію.

Навчальний семінар проводився в рамках проєкту «Посилення реалізації Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну» за підтримки Міжнародного Фонду із боротьби з туберкульозом та захворюваннями легень «The UNION».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами phc.org.ua