Віктор Ляшко очікує на повторний конкурс на посаду голови НСЗУ

5 липня 2021 о 14:33
549

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко вніс пропозицію Кабінету Міністрів України оголосити повторний конкурс на зайняття посади голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ). Відповідний лист направлений прем’єр-міністру 2 липня 2021 р. після проведення співбесід кандидатів на посаду голови НСЗУ.

Коментар Віктора Ляшка

«Пройшов ще один етап конкурсного відбору на посаду голови НСЗУ — співбесіди кандидатів. Я наполягав на відкритому та прозорому слуханні, тому запросив взяти участь в якості спостерігачів народних депутатів — членів профільного комітету, членів Колегії міністерства охорони здоров’я та Ради громадського контролю при НСЗУ», — наголосив міністр охорони здоров’я В. Ляшко.

Нагадаємо, що 2 липня 2021 р. міністр охорони здоров’я України провів співбесіди з кандидатами на зайняття посади голови НСЗУ. Відповідні повноваження делегував йому Кабінет Міністрів України.

Відповідно до протоколу засідання Комісії з питань вищого корпусу державної служби від 10.06.2021 р. № 18/2021 до етапу співбесіди допустили трьох кандидатів, а саме Вадима Арістова, Тетяну Бойко та Андрія Віленського. 29 червня Андрій Віленський припинив за власним бажанням участь в цьому конкурсі.

 Про важливість НСЗУ

НСЗУ є найважливішим провідником зміни моделі фінансування системи охорони здоров’я в Україні, що має забезпечити:

  • прозорі і зрозумілі гарантії держави щодо обсягу безоплатної медичної допомоги;
  • кращий фінансовий захист громадян у випадку хвороби;
  • ефективний та справедливий розподіл державних коштів;
  • стимул покращувати якість медичної допомоги закладами охорони здоров’я всіх форм власності.

Завдання НСЗУ – здійснювати стратегічні закупівлі медичних послуг в найкращих інтересах пацієнтів. Це означає, що НСЗУ оцінює потреби населення в медичних послугах, обирає тих надавачів, які здатні надати безпечні та якісні медичні послуги, а також визначає методи оплати. Таким чином, ми перейшли від утримання інфраструктури закладів охорони здоров’я до принципу «гроші ходять за пацієнтом».

НСЗУ оперує коштами  бюджету через Програму медичних гарантій (ПМГ), яка в повному обсязі в Україні працює другий у рік. ПМГ складається з пакетів послуг, визначених на підставі пріоритетів в охороні здоров’я.  НСЗУ гарантовано сплачує надавачам за надані пацієнтам послуги відповідно до укладених договорів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua