З 1 липня 2021 р. впроваджено 2 нових пакети медичної допомоги

1 липня 2021 о 12:58
1901

З 1 липня 2021 р. в рамках Програми медичних гарантій запроваджено два нових пакети медичної допомоги  — «Лікування пацієнтів методом інтракорпорального перитонеального діалізу в амбулаторних умовах» та «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами».

Про подробиці впровадження цих пакетів і те, на що можна розраховувати пацієнтам, розповів під час ранкового брифінгу Національної служби здоров’я України (НСЗУ) 1 липня 2021 р. Дмитро Самофалов, т.в.о. заступника голови НСЗУ.

За його словами, один з ключових акцентів в Програмі медичних гарантій 2021 р. — наближення медичної допомоги до пацієнта. Це робить медичну допомогу для пацієнтів доступнішою, якіснішою та безпечнішою. Тож з 1 липня пацієнти отримуватимуть гарантовану медичну допомогу за двома новими пакетами — «Лікування пацієнтів методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах» та «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами».

Про перитонеальний діаліз

За статистикою, протягом 2019 р. кількість пацієнтів, які потребують перитонеального діалізу, зросла майже на 7%. Перитонеальний діаліз — це життєво необхідна для них процедура. Також дослідження останніх років вказують на вищі показники виживаності в перші 2–3 роки лікування у пацієнтів, які отримують перитонеальний діаліз в якості першого виду замісної ниркової терапії.

Перитонеальний діаліз є технічно простим, безпечним. А також найдешевшим та достатньо ефективним методом діалізу у пацієнтів. Клінічною перевагою перитонеального діалізу є триваліше порівняно з гемодіалізом збереження залишкової функції нирок у пацієнтів з хронічною хворобою нирок. Є також переваги цього методу і для осіб із пересадженою ниркою.

До переліку медичних послуг, які безоплатно отримуватимуть пацієнти, що потребують перитонеального діалізу, включено:

  • первинний огляд;
  • спостереження за ефективністю діалізного лікування, зокрема, оцінка та корекція нутриційного статусу, своєчасна діагностика, профілактика та лікування інфекційних та неінфекційних ускладнень перитонеального діалізу;
  • перевірка або, за потреби, проведення повторного навчання пацієнта, а також навчання родичів;
  • оцінка можливості організації процедур перитонеального діалізу пацієнтом самостійно;
  • лабораторні дослідження відповідно до галузевих стандартів;
  • своєчасна діагностика та медикаментозне лікування анемії;
  • забезпечення лікарськими засобами відповідно до Національного переліку основних лікарських засобів, медичними виробами та витратними матеріалами та інше.

На лікування методом перитонеального діалізу за Програмою медичних гарантій–2021 закладено понад 168 млн грн. Тариф на медичні послуги за цим пакетом визначається як капітаційна ставка за одного пацієнта на день та становить 806 грн за проведення постійного перитонеального діалізу, та 1384 грн за проведення апаратного перитонеального діалізу. На сьогодні до НСЗУ подали пропозиції 37 закладів. З них 25 вже очікують на проєкт договору.

Про мобільну психіатричну допомогу

Психіатрична допомога, що надаватиметься мобільними мультидисциплінарними командами, ще більше наблизить психіатричну допомогу до осіб із розладами психіки та поведінки. Адже вона розрахована на пацієнтів, які завершили лікування в стаціонарі. Завдяки цьому людина не перебуває у психіатричній лікарні тривало, а лише протягом часу, необхідного для стабілізації стану. А потім повертається додому. І там не залишається напризволяще. Людиною опікується мобільна мультидисциплінарна команда. Це допомагає особам з розладами поведінки і психіки адаптуватися до ритму життя в соціумі.

Безоплатними для пацієнтів та їх родин будуть такі медичні послуги:

  • психіатричний огляд та допомога;
  • індивідуальний план лікування і реабілітації — із залученням самого пацієнта або його законного представника;
  • проведення необхідних психодіагностичних тестів в динаміців;
  • контроль за станом пацієнта, амбулаторні візити до одужання або стійкої ремісії.

Родичі або законні представники особи з розладами психіки та поведінки можуть розраховувати на психологічну підтримку членів мобільної бригади. Їх навчать технікам самодопомоги та методам психологічної підтримки.

Мобільну команду не можна викликати телефоном. Направлення на отримання допомоги від команди можна отримати у лікаря-психіатра або у свого сімейного лікаря. Якщо у пацієнта розвивається раптове погіршення стану, яке загрожує його здоров’ю чи життю, то варто звернутися за екстреною медичною допомогою за номером 103.

На надання послуг мобільними мультидисциплінарними командами у рамках Програми медичних гарантій закладено 60 млн грн. Тариф на медичні послуги з психіатричної допомоги визначається як глобальна ставка за 1 команду на місяць та становить 50 535 грн на місяць. Тобто стільки платитиме НСЗУ надавачу за кожну таку команду. Свої пропозиції на укладання угоди за цим пакетом подали пропозиції 109 надавачів медичних послуг.

Впровадження цих нових пакетів сприятиме пацієнторієнтованості та сімейноорієнтованості на спеціалізованому рівні та значно поліпшить якість та ефективність медичних послуг для українських пацієнтів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr/