Яку психіатричну допомогу надаватиме пацієнту мобільна мультидисциплінарна команда?

16 червня 2021 о 12:19
1851

З 1 липня 2021 р. в Україні запрацює новий медичний пакет – «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами». Мобільні мультидисциплінарні команди виїжджатимуть до пацієнтів із розладами психіки та поведінки туди, де вони знаходяться.

Склад мультидисциплінарної мобільної команди

До складу команди увійдуть і медичні, і соціальний працівники: психіатр, психолог, медсестра та соціальний працівник. Мобільні мультидисциплінарні команди виїжджатимуть як до дорослих пацієнтів, так і дітей. Для цього у складі команди мають бути дитячі психіатр та психолог.

Які послуги будуть безоплатними для пацієнта

Безоплатними для пацієнтів будуть такі медичні послуги:

  • психіатричний огляд та допомога;
  • індивідуальний план лікування і реабілітації — із залученням самого пацієнта або його законного представника;
  • проведення необхідних психодіагностичних тестів в динаміці;
  • контроль за станом пацієнта, амбулаторні візити до одужання або стійкої ремісії.

Також родичі або законні представники осіб з розладами психіки та поведінки можуть розраховувати на психологічну підтримку медиків мобільної бригади. Їх навчать технікам самодопомоги та методам психологічної підтримки.

Крім того, мобільна команда визначатиме потребу у фармакотерапії, призначатиме медикаментозне лікування, за потреби направлятиме на стаціонарне лікування або на отримання паліативної допомоги.

Для кого необхідна така медична допомога

Така допомога розрахована на пацієнтів після завершення гострого перебігу хвороби та лікування в стаціонарі. Тобто людина не перебуває у психіатричній лікарні тривало, лише протягом часу, необхідного для стабілізації стану, а після лікування гострого перебігу повертається додому. І там не залишається напризволяще. Людиною опікується мобільна мультидисциплінарна команда. Це допомагає особам з розладами поведінки і психіки адаптуватися до ритму життя в соціумі.

  • Для пацієнта та його родини усе безоплатно. Пальне для виїзду забезпечує медичний заклад. Але наголошуємо, що психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами, це не «швидка» психіатрична допомога. Тобто таку команду не можна викликати телефоном.

Як отримати направлення

Направлення на отримання допомоги від команди можна отримати у лікаря-психіатра або у свого сімейного лікаря. Якщо у пацієнта розвивається раптове погіршення стану, яке загрожує його здоров’ю чи життю, то варто звернутися за екстреною медичною допомогою за номером 103.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/nszu.care