В Україні вперше проведено трансплантацію кісткового мозку дорослій людині

26 квітня 2021 о 10:31
513
Спеціальності :

Вперше за останні 13 років українські лікарі пересадили кістковий мозок дорослій людині від родича. Пацієнтом став 18-річний Олександр Цимбалюк із Прикарпаття. 23 квітня 2021 р. після успішної операції його виписали з Київського центру трансплантації кісткового мозку (ТКМ).

Що було раніше

У грудні 2020 р. хлопцеві діагностували тяжку форму апластичної анемії. Лейкоцити, тромбоцити та гемоглобін були критично знижені: його кістковий мозок не виробляв клітини крові. Єдиним варіантом одужати для нього була трансплантація кісткового мозку.

Донором для Олександра погодився стати його 20-річний брат. Забір клітин проведено 16 березня 2021 р. в Національній дитячій спеціалізованій лікарні «ОХМАТДИТ». 17 березня після 13-річної перерви відбулася операція з трансплантації кісткового мозку дорослому пацієнту від донора. 23 квітня, на 36-й день після операції, Олександра Цимбалюка виписали з Київського центру ТКМ.

Нагадаємо, нещодавно Ігор Іващенко, заступник міністра охорони здоров’я України, повідомив, що до кінця 2021 р. в Україні буде здійснено 300 ТКМ

Стан трансплантації кісткового мозку в Україні

Київський центр ТКМ — єдине місце в країні, де виконували такі операції. З 2003 р. їх зробили 6, останню — у 2008 р. Потім через відсутність специфічного обладнання змушені були припинити їх проведення.  Відтоді всі дорослі українці з раком крові та апластичними анеміями, які навіть мали донора серед родичів, змушені були їхати за кордон.

У 2020 р. коштом МОЗ за кордон на ТКМ відправили 138 дорослих українців. Одна така операція коштувала понад 3,5 млн грн. Нині проведення трансплантації в Україні повністю сплачує МОЗ України. Вартість трансплантації кісткового мозку — 1,36 млн грн!

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua