Пацієнтські організації навчаються контролювати, як медичні заклади витрачають кошти

13 квітня 2021 о 12:06
602

Як дізнатися, скільки лікарні отримали коштів та як їх витратили? Як і навіщо користуватися електронними даними Національної служби здоров’я України (НСЗУ)? Про це та інше говорили на зустрічі з пацієнтськими організаціями представники Західного та Східного міжрегіональних департаментів НСЗУ.

Чому важливі дашборди НСЗУ

Майже 2,5 млн переглядів на дашбордах НСЗУ за рік та 0,5 млн за місяць — стільки разів скористалися відкритими даними НСЗУ. Про це на зустрічі з громадськими організаціями регіону розповіла директор Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця.

«Такі високі цифри переглядів свідчать про те, що людям потрібна ця інформація. Пацієнти завжди можуть перевірити, де надається та чи інша послуга безоплатно за контрактом з НСЗУ, знайти на карті аптеку, яка працює за програмою «Доступні ліки», щоб отримати безоплатні медикаменти. Що більше люди будуть використовувати ці дані, то більше будуть обізнані про свої права», — зазначила М. Возниця.

Як користуватися дашбордами

Крім того, докладну інформацію можна також знайти на дашборді «Укладені договори про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій (ПМГ)». У цьому розділі є карта місць надання послуг з ПМГ та інформація про укладені договори. У підрозділі «Розподіл сум договорів за групами послуг» за допомогою фільтрів за областями і медзакладами будь-хто може подивитися, скільки той чи інший медичний заклад отримав коштів і на які послуги.

Директор Східного міжрегіонального департаменту Наталія Будяк розповіла громадським організаціям, як перевірити, скільки і на що медзаклади витрачають кошти. Це можна зробити у новому дашборді «Звіт про доходи та витрати надавачів медичних послуг (окремі показники)».

«Це новий, але дуже важливий для громадськості дашборд. У ньому можна обрати будь-який медичний заклад і перевірити всі фінансові операції. Там є інформація, скільки коштів заклад отримав, скільки залишалося на рахунках закладу на початку або наприкінці звітного періоду, на що заклад витрачає кошти, що купував, скільки витратив на заробітну плату працівників та багато іншого. Відкритість цих даних — це дуже хороший стимул для лікарень витрачати кошти ефективно і прозоро, а це означає кращу якість послуг для пацієнтів», — зазначила Н. Будяк.

На дашбордах можна знайти також інформацію про те, які медзаклади подали пропозиції на послуги за ПМГ у 2021 р.; електронну карту місць надання первинної медичної допомоги; карту аптек, які працюють із програмою «Доступні ліки», статистику щодо вакцинації населення тощо.

Також на зустрічі разом із десятками громадських організацій обговорили, як відбувається реформа в Західному та Східному регіонах та як громадські організації можуть співпрацювати з НСЗУ.

Зустріч відбулася за підтримки Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я». Проєкт разом з НСЗУ  проводить серію заходів для  громадського сектору з метою покращення розуміння процесів трансформації системи охорони здоров’я, прав пацієнтів та їх захисту, посилення спроможності щодо комунікації змін у системі.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua