Як лікарні витрачають кошти у Програмі медичних гарантій

5 квітня 2021 о 14:07
3187

Електронна система охорони здоров’я забезпечила прозорість і відкритість даних та дає змогу оперативно обмінюватися інформацією. Про це нагадують у Національній службі здоров’я України (НСЗУ) та наголошують, що усі ці дані є відкритими і доступними. Саме вони стали важливим інструментом розвитку та функціонування медичної реформи.  НСЗУ створює аналітичні дашборди, тобто візуалізує інформацію у зручному форматі. 

2 квітня 2021 р.у на сайті НСЗУ з’явився дашборд «Звіт про доходи та витрати надавачів медичних послуг (окремі показники)».

Про новий дашборд

На п’ятьох сторінках  міститься інформація щодо забезпечення ресурсами та їх використання медичними закладами, що уклали договори з НСЗУ. Дані наведено відповідно до звітів про доходи та витрати 1-НС, які надавачі медичних послуг надають НСЗУ.

Надана у звіті інформація має базуватися винятково на даних бухгалтерського обліку, що здійснюється із дотриманням основних принципів та правил ведення бухгалтерського обліку, зазначених у Законі України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», у Положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку та відповідного плану рахунків бухгалтерського обліку. НСЗУ не перевіряє первинні документи бухгалтерського обліку медичного комунального некомерційного підприємства (КНП), а валідує (оцінює) отримані дані.

На дашборді викладено інформацію щодо надходжень до КНП грошових коштів та ресурсів в натуральній формі  — товарно-матеріальних цінностей і капітальних інвестицій, залишку грошових коштів на початок та кінець періоду, їх надходження та використання у період. Також є дані щодо обсягів придбання та оприбуткування товарно-матеріальних цінностей та капітальних інвестицій, витрат на оплату праці,  соціального забезпечення, комунальних послуг, ремонтів та інших робіт і послуг.

5 тематичних сторінок

1. Структура надходжень до КНП грошових коштів та ресурсів у натуральній формі.

Розділ містить інформацію щодо надходжень до КНП грошових коштів та ресурсів в натуральній формі  — товарно-матеріальних цінностей і капітальних інвестицій.

Товарно-матеріальні цінності —  це придбані або отримані у натуральній формі матеріали, комплектуючі вироби, малоцінні та швидкозношувані предмети та інші матеріальні цінності, які відповідно до стандарту «Запаси» визнаються запасами. Запаси є частиною ресурсів, що забезпечують безперервність процесу надання медичних послуг.

Капітальні інвестиції — це капітальне будівництво, придбання або виготовлення власними силами основних засобів, придбання чи виготовлення інших необоротних матеріальних активів, придбання чи виготовлення нематеріальних активів, модернізація  з метою отримання економічної вигоди в майбутньому. Капітальні інвестиції здійснюються для покращення надання медичних послуг та створення гідних умов праці.

КНП отримують ресурси  за такими джерелами:

  • програма медичних гарантій (ПМГ);
  • надходження з бюджетів усіх рівнів та благодійна допомога — це цільові надходження (або надходження цільового фінансування);
  • платні послуги — надання медичних та немедичних послуг за кошти фізичних і юридичних осіб;
  • страхові виплати;
  • інші надходження: надання майна в оренду та компенсація за комунальні платежі від орендаря, надходження відсотків за депозитами в банках, надходження лікарняних від Фонду соціального страхування тощо.

2. Структура руху  коштів 

Містить інформацію щодо залишку грошових коштів на початок та кінець періоду, їх надходження та використання у період. Також наведена інформація щодо фінансових інвестицій, до яких належать вкладення підприємством тимчасово вільних коштів у банківські депозити, короткострокові цінні папери та інші дохідні фінансові інструменти з метою формування ліквідних резервів та одержання доходів.

3. Структура придбання та оприбуткування за грошові кошти та у натуральній формі

Наведена структура відображає обсяги придбання та оприбуткування товарно-матеріальних цінностей та капітальних інвестицій, витрат на оплату праці,  соціального забезпечення, комунальних послуг, ремонтів та інших робіт і послуг (за грошові кошти та у натуральній формі).

4. Структура покриття витрат

Для здійснення аналізу щодо покриття витрат враховано ресурси (загальний сукупний дохід), це: доходи, аванси ПМГ та зміна прибутку на суму зменшення капіталу в дооцінках. Враховуючи особливості визначення доходу за ПМГ, аванс ПМГ є умовним доходом звітного періоду, оскільки відповідні витрати для його формування вже понесені КНП у попередні періоди.

Доходи деталізовано за групами:

  • дохід від реалізації товарів, готової продукції, робіт та послуг  (з авансами ПМГ) — це надання послуг за ПМГ, надання платних медичних та немедичних послуг, отримання страхових виплат,  реалізація  аптеками ліків, медичних виробів  тощо;
  • інший операційний дохід — це цільовий дохід, визнаний одночасно з витратами, пов’язаними з виконанням умов цільового фінансування (у тому числі дохід від безоплатно отриманої цільової послуги); дохід від оренди; від компенсацій за комунальні платежі від орендаря; дохід на суму компенсації збитків за рахунок бюджету (п. 8. ст. 78 Господарського кодексу України «Збитки, завдані комунальному унітарному підприємству внаслідок виконання рішень органів державної влади чи органів місцевого самоврядування, підлягають відшкодуванню зазначеними органами добровільно або за рішенням суду»);
  • неопераційний дохід — це дохід на суму амортизації необоротних активів, що отримані безоплатно або як цільове фінансування, відсотки за депозитами в банках, інше;
  • коригування прибутку з дооцінки — це збільшення прибутку на суму амортизації дооцінки дооцінених необоротних активів та на суму залишкової вартості дооцінки необоротних активів при їх вибутті.

Витрати розподілені за елементами витрат, а також враховано собівартість реалізованої продукції та товарів.
Результат  — це різниця між загальним сукупним доходом та витратами періоду, він показує скільки відсотків від покриття становили витрати.

Цю інформацію можна отримати щодо будь-якого закладу комунальної або державної форми власності , що має договір з НСЗУ, та у розрізі кожного регіону.

5. Структура витрат на оплату праці

Середня кількість працівників розраховується КНП відповідно до Інструкції зі статистики кількості працівників, що затверджена наказом Держкомстату  від 28.09.2005 р. № 286 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 30 листопада 2005 р.  за № 1442/11722. Вона включає штатних працівників, зовнішніх сумісників, а також працюючих за цивільно-правовими договорами.

Середньомісячні витрати на оплату праці одного працівника розраховані шляхом ділення витрат на оплату праці на середню кількість працівників та на кількість місяців у звітний період.

Показник «витрати на оплату праці» відображається у звіті відповідно до правил обліку господарських операцій згідно з національними стандартами бухгалтерського обліку.

Необхідно звернути увагу, що витрати на оплату праці не є фондом оплати праці.  Методологічні розбіжності у визначенні показників державних статистичних спостережень «фонд оплати праці» та «витрати на оплату праці» викладені на сайті Верховної Ради України за посиланням.

У розділі викладено інформацію щодо кількості працівників КНП та їх та середньомісячних витрат на оплату праці на одну особу. На графіку розміщено цю інформацію у розрізі усіх регіонів.

Фільтри дашборду
Пошук інформації відбувається за допомогою наступних фільтрів:

  • область;
  • населений пункт;
  • тип населеного пункту (місто, село, смт);
  • звіт валідований;
  • період звітування.

Щоб застосувати фільтр, потрібно натиснути на текстове поле, а потім обрати один із запропонованих варіантів або почати писати в текстовому фільтрі біля зображення лупи.

Щоб скинути всі фільтри, скористайтеся посиланням «скинути фільтри» у лівому верхньому кутку сторінки. Щоб скинути конкретний фільтр, скористайтеся ластиком біля фільтру.

Працювати з даними зручно також за допомогою візуалізацій, графіків, діаграм, таблиць.
Можна вибрати будь-який об’єкт на діаграмі/графіку/таблиці і всі показники та елементи візуалізації на сторінці автоматично перерахуються. Кнопками над графіками легко перемикати деталізацію від області до населеного пункту.

Кожна з п’яти сторінок відкривається стрілками внизу сторінки. Для зручності використання рекомендуємо натиснути кнопку «на весь екран» на нижній панелі дашборду праворуч. Тоді перегляд даних відбуватиметься у збільшеному масштабі.

Для перегляду дашборду зі смартфону необхідно увімкнути функцію автоповорот у налаштуваннях телефону та перевертати смартфон горизонтально.

Інформація на дашборді оновлюється щоквартально. Дата останнього оновлення вказана у нижньому лівому куті сторінки.

Перейти до дашборду можна за посиланням.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua