Реалізація Програми медичних гарантій у 2020 р.

1 квітня 2021 о 11:42
677

У 2020 р. у медичній сфері відбулися системні зміни. Вперше всі надавачі медичних послуг почали отримувати кошти за договором за конкретну роботу, тобто надані медичні послуги. Важливим здобутком у Національній службі здоров’я України (НСЗУ) вважають те, що спеціалізовані заклади охорони здоров’я отримали незалежність — управлінську та фінансову. Це одні з ключових результатів реалізації Програми медичних гарантій у 2020 р.

Незважаючи на пандемію COVID-19, з 1 квітня 2020 р. майже всі комунальні медичні заклади стали працювати за договором з НСЗУ й отримувати прозору оплату за надану допомогу пацієнтам.

Контрактування та фінансування

Загалом у 2020 р. понад 1600 спеціалізованих медзакладів уклали договір з НСЗУ. За перший рік дії Програми медичних гарантій у повному обсязі, а це 3 квартали 2020 р. та І кв. 2021 р., спеціалізовані медзаклади отримали за надані послуги понад 100 млрд грн.

Усі заклади — партнери НСЗУ є автономізованими. Цей статус дає можливість закладам самостійно розпоряджатися коштами. Умови оплати праці тепер прописані у колективному договорі, який укладається між керівником і медичними працівниками. Відтак саме керівник впливає на розмір зарплат свого колективу.

За звітами від закладів, які надають спеціалізовану медичну допомогу, можна побачити, що у IV кв. 2020 р. витрати на зарплату медичних працівників збільшилися порівняно з ІІ та ІІІ кв. приблизно на 30% (прим. ред. — було прийнято постанову Уряду з цього приводу).

Згідно з фінансовими звітами найвищі показники витрат на оплату праці лікаря у:

  • офтальмологічних закладах (понад 17 тис. грн),
  • фтизіопульмонологічних закладах (понад 15 тис. грн),
  • наркологічних закладах (14 тис. грн)
  • онкологічних закладах (понад 13 500 грн).

Первинна ланка

Щодо первинної ланки, яка почала працювати за новою системою фінансування ще у липні 2018 р., то середньомісячні витрати на оплату праці тут значно вищі і продовжували стабільно зростати у 2020 р.

Дані електронної системи охорони здоров’я свідчать, що за рік дії Програми медичних гарантій кількість лікарів не зменшилася, а зросла. Медиків спеціалізованої медичної допомоги побільшало на понад 3 тис. А лікарів первинної ланки — на більше ніж півтисячі.

НСЗУ підписує договір із закладами в інтересах пацієнта. Надавачі послуг мають відповідати вимогам, щоб надавати ефективну допомогу. Дані електронної системи охорони здоров’я свідчать, що у 2020 р. рівень госпітальної смертності від гострого інфаркту міокарда знизився на 3%. Тобто вже за перші 9 міс впровадження нового підходу до оплати за медичні послуги було врятовано щонайменше 300 осіб. Адже ці пацієнти потрапили у заклади, які мають можливість надати якісну допомогу.

Щодо інсульту, то, за даними електронної системи охорони здоров’я, рівень госпітальної летальності знизився на 6% порівняно з минулим роком.

ПМГ–2021

Фокус діяльності НСЗУ незмінний — пацієнт та його потреби. Тому у 2021 р. Програму медичних гарантій розширили та деталізували. Для пацієнтів таке розширення означає зручніший та зрозумілий маршрут за цими послугами.

Загалом у Програмі медичних гарантій, яка починає діяти від сьогодні, передбачено 35 пакетів медичних послуг.

Один із нових пакетів — супровід пацієнтів з туберкульозом на первинній ланці. На цей пакет свої пропозиції подали 532 заклади. Згідно із стратегією розвитку протитуберкульозної служби у 2021 р. до цієї роботи долучиться первинна ланка. Не всі сімейні лікарі будуть працювати із пацієнтами із туберкульозом. Таке рішення буде добровільним.

Тариф становить 775 грн на місяць. До тарифу встановлюються коригувальні коефіцієнти відповідно до результату лікування: коефіцієнт 2 — за місяць, в якому пацієнта вилікували, і 0,75 — за кожен місяць, в якому пацієнт продовжує лікування.

Серед пакетів, які виокремили у 2021 р., — лікування пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями. Пропозиції на цей напрям подав 61 заклад, серед яких 2 приватні.

Цю медичну допомогу виділили в окремий пакет, адже пацієнти з такими діагнозами потребують тривалої та дороговартісної медичної допомоги. І трансформація системи охорони здоров’я, яка зараз відбувається, покликана зменшити катастрофічні витрати на лікування, які несуть пацієнти з онкопатологією зі своєї кишені.

Тариф за лікування пацієнта з онкогематологічними чи гематологічними захворюваннями становитиме 54 493 грн. За лікування дітей заклад отримуватиме втричі більше.

Окремим пакетом, який виділили з амбулаторного, є ведення вагітності в амбулаторних умовах. На цей пакет пропозиції подали 712 закладів, 7 з них приватні та 2 лікарі — фізичні особи — підприємці (ФОП).

Жінки зможуть обирати, у кого та де спостерігати неускладнену вагітність. У свого сімейного лікаря чи у гінеколога в жіночій консультації. При цьому місце проживання чи прописки не має значення.

Все, що потрібно для того, щоб спостерігати вагітність, є у пакеті «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». Тобто аналізи, обстеження, консультації та інше будуть безоплатними для вагітної у закладах з договором на цей пакет.

Бюджет Програми медичних гарантій на 2021 р. становить 123,5 млрд грн.

Принцип діяльності НСЗУ — оплата за зроблену роботу, тобто фактично надані послуги пацієнту. Таким чином, ми хочемо, аби кошти пішли у ті заклади, де є пацієнти і відповідні умови, щоб їх ефективно лікувати.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua