У Маріуполі створять інноваційний медичний центр

24 березня 2021 о 10:43
379

22 березня 2021 р. міністр охорони здоров’я Максим Степанов спільно з міським головою міста Маріуполь Вадимом Бойченком та науковим керівником проєкту, доктором медичних наук України Борисом Тодуровим підписали Меморандум про створення інноваційного медичного центру в Маріуполі, який слугуватиме опорним медичним центром для жителів Донецької обл. та посилить систему охорони здоров’я України.

Зможе комплексно покращити медичну допомогу в регіоні

«Відколи на Сході України розпочалася війна, жителі регіону залишилися без належної медичної допомоги, адже опорні медичні заклади знаходилися в Донецьку. Крім того, студенти та викладачі Донецького медичного університету були вимушені протягом років навчатися не в кращих умовах. Відкриття сучасного медичного закладу зможе комплексно покращити надання медичної допомоги в регіоні», — повідомив міністр під час підписання Меморандуму.

Сучасний медичний центр охоплюватиме комплекс медичних закладів, науково-дослідницький центр, медичний коледж, університет, багатопрофільну клініку, житловий фонд для викладачів, медичного персоналу та студентів. Все це буде на одній території. Подібні медичні центри є в Німеччині, Туреччині, Ізраїлі та інших країнах Європи.

Коментар Вадима Бойченка

«Мета — створити еталонний медичний центр із потужною науковою базою. Зараз мільйони людей виїжджають з країни в Ізраїль, Німеччину, США, щоб зробити складну операцію і пройти курси реабілітації. У наших силах змінити це. Зробити так, щоб Україна славилася сильною медициною, якісними послугами, сучасним обладнанням та передовими медичними розробками», — наголосив В. Бойченко.

У медичному центрі створять студентський кампус, це дасть студентам можливість отримувати ще потужнішу освіту,  швидше набувати практичні навички та отримувати сучасне місце роботи. А науково-дослідницький центр стане базою для розвитку провідних напрямів у медицині — генетики та репродуктивного здоров’я.

Коментар Бориса Тодурова

«Ми пішли європейським шляхом: не почали реконструювати старі клініки та повертатися в минуле, а вирішили побудувати університетську багатопрофільну клініку. Поряд із нею на одній території плануємо звести університетський корпус та іншу інфраструктуру», — зазначив Б. Тодуров.

Заплановано, що створення центру завершиться через 3–4 роки. Наразі вже працюють над технічним завданням для архітектурних організацій. Найближчим часом презентують візуалізацію проєкту з деталізацією.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua