Комп’ютерні томографи, нестача коштів у НСЗУ, університетська клініка та підвищення фінансування медицини

20 листопада 2020 о 09:51
1098

Комп’ютерні томографи — одна з найбільш нагальних потреб українських лікарень. Про це під час брифінгу 19 листопада 2020 р. нагадала Світлана Шаталова, заступник міністра охорони здоров’я України, зазначивши, що Уряд спрямував регіонам понад 1,6 млрд грн для ремонту й підготовки приміщень приймальних відділень опорних закладів охорони здоров’я в госпітальних округах та 5,3 млрд грн — на закупівлю обладнання.

Одержувач бюджетних коштів — ДП «Медичні закупівлі України» вже уклало договорів на 1 млрд 927 млн грн. Найближчим часом 48 апаратів поїдуть в області, що підтвердили готовність приміщень. Регіональні медичні заклади у стислий термін повинні завершити підготовку і ремонти для встановлення 161 апарату.

НСЗУ потребує 5,6 млрд грн на боротьбу з COVID-19

6 жовтня 2020 р. НСЗУ повідомила про потребу у додаткових 5,6 млрд грн до кінця року у зв’язку із загостренням ситуації з пандемією у країні та світі. Фактична динаміка пандемії відрізняється від тих прогнозів, які у квітні були передбачені ВООЗ та експертною аналітикою. На сьогодні запит щодо виділення додаткових 5,6 млрд грн верифіковано, Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України подало Уряду проєкт щодо виділення необхідних коштів.

У наступному році будуть виділені кошти на молекулярно-генетичну діагностику раку

На Міжвідомчій комісії з питань державних інвестиційних проєктів прийняте одноголосне рішення про виділення у 2021 р. коштів для нового Центру молекулярно-генетичної діагностики онкологічних захворювань при Національному інституті раку. Погоджено виділення 104 млн грн, яких бракувало для запуску будівництва. Будівельні роботи розпочнуться вже навесні 2021 р.

Створення університетської клініки на базі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця

Також МОЗ України реорганізує Республіканську клінічну лікарню МОЗ України шляхом приєднання до Національного медичного університету імені О.О. Богомольця з метою створення університетської клініки на базі медичного вишу. Про це повідомила заступник міністра охорони здоров’я С. Шаталова під час зустрічі з колективом медичного закладу.

«Прохання Республіканської клінічної лікарні про приєднання до Університету практично 10 років висіло у повітрі. За цей час у медзакладі накопичилося багато проблем щодо обладнання, стратегії розвитку тощо. Тож нині прийшов час їх системно вирішити. Допомагатиме в цьому Національний медичний університет імені О.О. Богомольця», — зазначила С. Шаталова.

Ректор Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Юрій Кучин запевнив, що Університет готовий інвестувати у лікарню, а також пообіцяв не лише зберегти, а й розширити кадровий склад медичного закладу.
«Злиття з Університетом забезпечить підвищення зарплат працівникам лікарні. Також ми готові розподілити наявну техніку та скласти план ремонту й переоснащення приміщень. Насамперед доцільно посилити профільні напрями закладу — терапевтичний та хірургічний», — наголосив Ю. Кучин.

Зазначимо, що лікарня створена на початку минулого століття. Вона функціонувала як військовий шпиталь, поліклініка, а також як база для навчання майбутніх лікарів. Нині будівля потребує ремонту, поповнення сучасним обладнанням і додаткового переоснащення для потреб студентів-медиків.

Нагадаємо: раніше міністр охорони здоров’я Максим Степанов зазначив, що реформування медичної освіти є пріоритетом у роботі МОЗ України. 1 вересня 2020 р. в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулося засідання Вченої ради щодо подальшого плану боротьби із COVID-19 та організації процесу навчання під час пандемії.

На завершення брифінгу С. Шаталова додала, що МОЗ обґрунтовано вимагає суттєвого підвищення фінансування медицини у 2021 р. Оплата праці займає найбільшу питому частку серед тарифів на медичні послуги. Згідно з розрахунками, проведеними спільно з НСЗУ, необхідно виділити з бюджету 225 млрд грн на Програму медичних гарантій для справедливих і конкурентних зарплат медикам.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/moz.ukr