ЮНІСЕФ підтримує Україну у питаннях імунізації від COVID-19 та інших хвороб

19 березня 2021 о 11:25
393

Розбудова медичної системи, реалізація програми вакцинації населення, допомога із налагодженням процесів закупівлі ліків — у цих та інших важливих напрямках Міністерство охорони здоров’я плідно співпрацює з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ). Про це йшлося під час зустрічі міністра охорони здоров’я України Максима Степанова із головою Представництва ЮНІСЕФ в Україні Лоттою Сільвандер, яка відбулася 18 березня 2021 р.

Коментар Максима Степанова

Максим Степанов подякував партнерам за експертну підтримку у реалізації вагомих напрямків розвитку медицини та зауважив, що наразі ключове питання — отримання Україною необхідної кількості вакцин проти COVID-19 у найкоротші терміни.

«Важливою є також комунікація щодо необхідності процесу вакцинації. На жаль, ми констатуємо, що в Україні ведеться інформаційна війна проти вакцинації, що, без перебільшення, несе загрозу життям українців та національній безпеці. Але спільними зусиллями ми зможемо переконати громадян, наскільки важливо не вірити фейкам та вакцинуватися, аби зберегти своє життя і життя своїх близьких», — повідомив міністр.

Утім, як відзначив очільник МОЗ, є позитивні зрушення у напрямку рутинної імунізації. Вперше за багато років зросли показники вакцинування проти поліомієліту, і нині цей показник становить 83%, тоді як у 2019 р. було лише 78,4%. На 10% зросла кількість щеплень проти гепатиту В, гемофільної інфекції. Зберігся відсоток щеплень дітей першого року життя проти дифтерії, кашлюку та правця.

Коментар Лотти Сільвандер

Голова Представництва ЮНІСЕФ Лотта Сільвандер наголосила, що вакцини проти COVID-19 мають вирішальне значення для подолання пандемії та повернення до нормального життя, і ЮНІСЕФ підтримує Уряд у проведенні кампанії з вакцинації в Україні. Це включає розвиток потенціалу медичних працівників щодо вакцинації та комунікації, закупівлю вакцин через ініціативу COVAX, а також роботу з громадами задля формування довіри до вакцин та системи охорони здоров’я.

«Поки ми докладаємо зусиль для успішного проведення вакцинації від COVID-19, надзвичайно важливо, щоб діти продовжували отримувати щеплення за календарем, аби запобігти спалахам інших інфекційних хвороб. Дуже важливо забезпечити ефективне довгострокове планування потреби у вакцинах, щоб діти і дорослі в Україні мали безперебійний доступ до вакцин», — зазначила Л. Сільвандер.

Також ЮНІСЕФ разом з партнерами забезпечуватиме поставки вакцин проти COVID-19 в Україну в рамках глобальної ініціативи COVAX, зокрема надасть допомогу щодо дотримання холодового ланцюга зберігання вакцин.

Нагадаємо, що 9 березня на замовлення Міністерства охорони здоров’я ЮНІСЕФ доставив в Україну вакцини для захисту дітей від туберкульозу (БЦЖ), закуплені за кошти державного бюджету.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua