Україна може збільшити кількість трансплантацій у 2 рази — М. Степанов

19 березня 2021 о 11:05
355

Україна може досягти трансплантаційної незалежності за 3 роки, й українці не будуть змушені їздити за кордон, щоб врятувати життя. Таку мету днями озвучив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на конференції, присвяченій трансплантації та донорству. Він розповів про досягнення України в цій галузі.

Коментар Максима Степанова

«За минулий рік проведено 95 операцій з трансплантації нирки, 9 — серця, 17 — печінки. Впевнений, цьогоріч зробимо щонайменше вдвічі більше таких операцій. Також у 2020 р. 226 пацієнтам профінансували за державні кошти послуги органної трансплантації за кордоном. З одного боку, цим людям врятували життя. Але якби ми робили ці операції в Україні, змогли б врятувати в 3–4 рази більше осіб», — зазначив М. Степанов.

Також, за його словами, за рік ухвалили величезну кількість нормативних актів для врегулювання роботи галузі. Зокрема, затвердили положення про Єдину державну інформаційну систему з питань трансплантації. А буквально днями Уряд підтримав спільну ініціативу МОЗ та Мінітсерства внутрішніх справ про єдиний аеромедичний простір, яким, зокрема, передбачено й оперативне перевезення органів для трансплантації.

«Нам дуже важливо, щоб галузь трансплантації була максимально чистою та прозорою, а українці не мали підстав вірити фейкам про чорних трансплантологів. Бо трансплантація — це про життя», — підсумував міністр.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua