Трансплантологія: МОЗ вимагає збільшення її фінансування

15 березня 2021 о 10:15
579

В Україні сьогодні вже десятки людей отримали шанс жити повноцінно, бо завдяки зусиллям МОЗ вдалося переламати систему й добитися ухвалення законопроєкту про трансплантацію. За останній рік у розвитку цієї галузі Україна зробила більше, ніж за попередні 29. На цьому наголосив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов під час конференції з питань трансплантології, що відбулася у Львові.

Заява Максима Степанова

«6 сердець, 2 печінки, 23 нирки, а також підшлункова залоза. Це результат трансплантації за рік лише одного закладу — Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги міста Львів. Наразі 34 медичні заклади по всій Україні долучилися до пілотного проєкту органної трансплантації. Коли вони запрацюють на повну силу, ми будемо діставати з того світу тисячі людей! Переконаний, за три роки зможемо досягти трансплантаційної незалежності», —  сказав міністр.

Участь у конференції взяли й пацієнти, яким операції врятували життя. Дмитро Капущенко став першим, кому трансплантували нирку у Львівській лікарні швидкої допомоги. Її він отримав від матері. До цього 8 років був на гемодіалізі.

Був присутній також львів’янин Любомир Миколишин, який наприкінці минулого року поховав свою 47-річну матір. Проте він дав дозвіл на трансплантацію її органів, завдяки чому врятували 4 життя.

Збільшення фінансування на трансплантацію

Максим Степанов подякував усім, хто докладає зусиль для порятунку людських життів та робить вагомий внесок у розвиток трансплантології в Україні. Зі свого боку, МОЗ добивається збільшення фінансування для цієї галузі. За останній рік воно вже зросло майже у 5 разів і наразі становить 502 млн грн. З початку 2021 р. запрацювала Єдина інформаційна система трансплантації органів і тканин, завдяки якій налагоджено взаємодію між усіма учасниками процесу.

«Але трансплантація — це не лише законодавча база та золоті руки наших найкращих лікарів. Це ще велика любов і самопожертва тих, хто поруч, — зазначив М. Степанов. — Для мене важливо, щоб українці знали: вони зможуть отримати найпрофесійнішу допомогу вдома, зокрема й трансплантацію органів, якщо це знадобиться».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua