Психіатрична допомога з 1 квітня 2021 р. надаватиметься за трьома пакетами

17 березня 2021 о 14:25
9572

Міністерство охорони здоров’я України ініціювало запровадження трьох пакетів медичних послуг, що передбачають допомогу пацієнтам із психіатричними захворюваннями. Їх фінансуватимуть з бюджету в рамках Програми медичних гарантій із 1 квітня цього року. Про це на брифінгу 17 березня 2021 року повідомила заступник міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак.

За якими пакетами надаватимуться послуги

Зокрема, Національна служба здоров’я України (НСЗУ) контрактуватиме такі послуги, як надання стаціонарної медичної допомоги дорослим і дітям, лікування осіб із психіатричними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів, психіатрична допомога, яку надають мобільні мультидисциплінарні команди.

«Мобільні мультидисциплінарні команди — це новий пакет медичних послуг, впровадження якого дасть змогу підвищити доступність медичної допомоги для пацієнтів. А також створити систему кризового консультування та покращити надання первинної медичної допомоги», — зазначила І. Микичак.

За словами заступника міністра, у 2021 р. НСЗУ укладе договори з усіма закладами, які відповідатимуть вимогам і надаватимуть послуги у сфері психіатричної допомоги. Наразі розроблено наказ МОЗ про затвердження положення про мобільну мультидисциплінарну команду  надання психіатричної допомоги. Він регламентує засади організації її роботи та забезпечення доступності послуг з охорони психічного здоров’я.

Загалом з 1 квітня 2020 р. відколи розпочали реалізацію Програми медичних гарантій, на фінансування 354 закладів, які надають послуги у сфері психічного здоров’я, виділили понад 2,8 млрд грн.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua