ПМГ–2021: укладання договорів з НСЗУ закінчується

17 березня 2021 о 11:37
2817

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) опублікувала оголошення за усіма пакетами медичних послуг, договір на які почне діяти з 1 квітня 2021 р., та продовжує приймати пропозиції за усіма цими напрямами.

Подати пропозицію заклади можуть у чітко визначений термін, який вказаний в оголошенні щодо кожного із пакетів послуг. За усіма напрямами термін прийому пропозицій продовжили до 24 березня 2021 р.

У відомстві закликають заклади не зволікати із подачею пропозиції. Адже після закінчення цього терміну пропозиції не прийматимуться.

Стан подання і перевірки пропозицій

Станом на 17:00 16 березня 2021 р. 1771 спеціалізований медичний заклад подав 10 306 пропозицій. НСЗУ отримала пропозиції в тому числі від 80 приватних спеціалізованих закладів та 13 лікарів — фізичних осіб — підприємців (ФОП).

НСЗУ уже перевірила 7 тис. пропозицій, з них підтвердила 2531.

Найбільше пропозицій подали заклади Дніпропетровської обл. — 836, та Львівської обл. — 617.

Найбільше пропозицій заклади подали на пакет медичної допомоги в амбулаторних умовах — 76% надавачів та на пакет стаціонарної допомоги без хірургічних операцій — 51%.

Щодо первинної медичної допомоги, свої пропозиції подали 1784 заклади. З них 460 лікарів-ФОП та 186 приватних закладів. Для порівняння, наразі договір з НСЗУ на надання первинної медичної допомоги мають 1696 закладів.

Що відбувається після подачі пропозиції

Після того як надавач подав пропозицію, НСЗУ розглядає її у встановлений термін. Якщо у пропозиції є помилки, її відправляють на доопрацювання.

На підставі пропозиції НСЗУ перевіряє, чи відповідають суб’єкти господарювання вимогам оголошення, і за результатами перевірки надсилає проєкт договору або повертає пропозицію на доопрацювання.

Договір укладається в електронній формі на користь третіх осіб — пацієнтів. Після підписання договору всіма сторонами він набуває чинності та оприлюднюється на сайті НСЗУ.

Про Програму медичних гарантій

Нагадаємо, у Програмі медичних гарантій (ПМГ) на 2021 р. передбачено 35 пакетів медичних послуг, в тому числі пакет вакцинації від COVID-19. 3 пакети медичних послуг нові, ще 5 — виокремлені із існуючих пакетів медичних послуг. Пакети медичних послуг перитонеального діалізу та надання допомоги мобільними психіатричними бригадами почнуть діяти з 1 липня, тому оголошення про укладення договорів за цими напрямами буде відкрито пізніше. А пакет інфекційної готовності до реагування на епідемії вступить в силу після відміни карантину.

Бюджет ПМГ–2021 становить 123,5 млрд грн. Така сума визначена у законі «Про Державний бюджет України у 2021 році».

Гарантовані пакети медичних послуг є інструментом прозорої раціоналізації та пріоритезації коштів в системі охорони здоров’я. Вони допомагають зробити правила діяльності системи зрозумілими як для лікарів, так і для пацієнтів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua