Досягнення МОЗ України за рік роботи

16 березня 2021 о 16:20
437

Останній рік, відколи Україна бореться із пандемією COVID-19, найбільше зусиль Міністерство охорони здоров’я докладає для протидії хворобі та збереження життя і здоров’я громадян. Утім, всупереч обставинам, МОЗ продовжує працювати над розвитком інших напрямів, аби українська медицина вийшла на новий якісний рівень, пацієнти змогли лікуватися коштом держави, а медики — отримувати гідну винагороду за свою надважку працю. Про це на брифінгу 16 березня 2021 р. розповів міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Збережені життя українців

Одна з  найбільших перемог за останній рік — це збережені життя українців.

«Завдяки зусиллям наших медиків, ухваленим управлінським рішенням та стратегії адаптивного карантину сьогодні в Україні — один із найнижчих показників смертності від COVID-19 серед країн Європи. Ми посідаємо 36-те місце. Смертність у нас у 3 рази нижча, ніж у Великобританії, у 2 — ніж у Франції, Польщі та Італії. За короткий проміжок часу нам вдалося відновити майже зруйновану систему охорони здоров’я і врятувати життя наших громадян», — зазначив М. Степанов.

 Розвиток трансплантації

За словами міністра, не менш важливо й те, що Україна нарешті змогла з’явитися на мапі трансплантації. Створення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів та тканин дало змогу повноцінно функціонувати трансплантації в Україні. Розширили перелік медичних закладів, які долучаються до пілотного проєкту, до 38. Суттєво збільшили й фінансування, яке цьогоріч становить 502 млн грн.

«За три роки ми хочемо досягти трансплантаційної незалежності. Щоб у наших громадян не було потреби їхати за кордон. Щоб усім без винятку пацієнтам необхідні операції робили в Україні. І щоб у соцмережах не було постів про збір коштів на дороге лікування», — сказав міністр.

Цифровізація медичних послуг

Серед важливих досягнень — цифровізація медичних послуг, що робить їх зручними для пацієнтів. Як приклад — запуск сервісу єМалятко на порталі «Дія». Він дає доступ до 9 державних послуг за однією заявою.

Розширення Програми медичних гарантій

Окрім цього, МОЗ розширює перелік пацієнтів, яких лікуватимуть коштом держави. З 1 квітня діятиме 35 пакетів медичних послуг, які фінансуватимуть з бюджету. Простішим стає і доступ до лікарських засобів. Зокрема, наразі 297 позицій препаратів підлягають реімбурсації. 93 з них пацієнти можуть отримати повністю безоплатно. А завдяки системі договорів керованого доступу українці матимуть можливість отримати інноваційні препарати для лікування тяжких захворювань.

«Ми змінили підходи до надання екстреної медичної допомоги. Скасували розподіл громадян на «сільських» та «міських», адже невідкладні стани для них однакові. Тепер час доїзду бригади екстреної меддопомоги визначають не за територіальною приналежністю, а за станом пацієнта. У критичних випадках він становить 10 хв. За останній рік ми закупили більше ніж тисячу автомобілів швидкої допомоги, оновлення автопарку заплановане й на наступні роки. МОЗ постійно вдосконалює нашу медичну систему, щоб вона вийшла на новий якісний рівень», — наголосив М. Степанов.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua