Як формується зарплата медиків у Програмі медичних гарантій

15 березня 2021 о 14:33
33919
Спеціальності :

Медичні заклади, які працюють за Програмою медичних гарантій і отримують кошти за договором з Національною службою здоров’я України (НСЗУ), раз на квартал надають НСЗУ свою фінансову звітність. Завдяки цьому стає відомо, скільки витрачають медичні заклади на оплату праці своїх працівників. Про це під час брифінгу 15 березня 2021 р. докладно розповів Андрій Віленський, т.в.о. голови НСЗУ.

Зарплата визначається на рівні лікарні

Аби конкурувати за пацієнта, лікарні отримали свободу управлінських рішень. Заклади, які підписали договір з НСЗУ, стали автономізованими, тобто незалежними суб’єктами господарювання.

Такий статус дає можливість визначати розмір зарплати на рівні кожної лікарні.

Практично у всіх лікарнях, які законтрактовані на велику кількість пакетів, серед яких і пріоритетні послуги, є умови для того, щоб підвищити заробітну плату. На початок 2021 р. на рахунках у закладах, які отримують кошти за договором з НСЗУ, зберігалося 16 млрд грн. Це 17% коштів, які НСЗУ виплатила закладам у 2020 р.

1350 закладів — це 54% від загальної кількості комунальних закладів, що уклали договір з НСЗУ та прозвітували про свої доходи та витрати за минулий рік, мають на своєму рахунку залишок більше ніж 1 млн грн.

Звичайно, у НСЗУ розуміють, що залишок коштів, що склався на кінець минулого року, міг бути використаний вже цього року на погашення поточних зобов’язань, наприклад на виплату заробітної плати, закупівлю товарно-матеріальних цінностей, капітальні інвестиції тощо. Все це має бути відображено у фінансовому плані, який затверджується власником.

Але якщо грошові кошти накопичуються, що не передбачено у фінансовому плані, або виконання фінансового плану містить фактичний нерозподілений прибуток, то це є ресурсом для покращення якості надання медичних послуг та збільшення витрат на оплату праці. Все це необхідно доносити до свого власника і за погодженням з ним вносити зміни до фінансового плану.

Як визначається розмір зарплати медиків

Розмір зарплати визначається колективним договором, який укладають працівники закладу і керівник. Зарплати, премії та інша фінансова мотивація, що раніше регламентувалася різними постановами, зараз стала відповідальністю адміністрації лікарні. НСЗУ  жодним чином не впливає на розміри зарплат, а лише оплачує надані медичні послуги згідно зі звітами про їх надання.

Роль очільника медичного закладу

Низька зарплата у медичних працівників і значні кошти на рахунках закладів є також сигналом для власників медичних закладів — органів місцевої влади, які наймають на роботу керівника лікарні. Роль очільника медичного закладу суттєво змінилася — заклад вже не є бюджетною установою, яка освоює гроші, а підприємством, яке заробляє їх і розпоряджається ними згідно з фінансовим планом. Від стратегії розвитку, яку обере керівник лікарні, та спроможності скласти реальний фінансовий план і виконати його, залежать успішність лікарні і зарплата працівників.

Вторинна та третинна ланка

Заклади спеціалізованої медичної допомоги почали працювати за Програмою медичних гарантій з 1 квітня 2020 р. Починаючи з цього періоду, можна побачити, якими є витрати на оплату праці.

Згідно з фінансовими звітами, середньомісячні витрати на оплату праці працівників, які працюють у закладах, що надають вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу, з квітня по грудень 2020 р. становили:

  • керівники закладів — 26 900 грн;
  • лікарі — 11 тис. грн;
  • середній медперсонал — 9 тис. грн;
  • молодший медперсонал — понад 7 тис. грн.

Суттєво вищі витрати на оплату праці працівників екстреної медичної допомоги. Це пов’язано також з обов’язковими доплатами фахівцям, які працюють з підозрами або підтвердженим випадком COVID-19. За квітень–грудень 2020 р. вони становили:

  • керівники — 32 500 грн;
  • лікарі — понад 21 тис. грн;
  • середній медичний персонал — понад 18 тис. грн;
  • молодший медичний персонал — 9500 грн.

У середньому серед регіонів найвищі середньомісячні витрати на оплату праці лікарів спеціалізованої медичної допомоги зафіксовані у Києві (13 800 грн), Київській та Херсонській областях (близько 12 тис. грн).

Найнижчі — у Львівській, Тернопільській та Хмельницькій областях — 9–10 тис. грн.

При цьому найвищі показники оплати праці лікаря:

  • у офтальмологічних закладах (понад 17 тис. грн),
  • фтизіопульмонологічних закладах (понад 15 тис. грн),
  • наркологічних (14 тис. грн),
  • онкологічних закладах (понад 13 500 грн).

Отже, за звітами від закладів, які надають спеціалізовану медичну допомогу, можна побачити, що у IV кв. 2020 р. витрати на зарплату медичних працівників збільшилися порівняно з періодом ІІ та ІІІ кв. приблизно на 30%.

Первинна ланка

Щодо первинної ланки, яка почала працювати за новою системою фінансування ще у липні 2018 р., середньомісячні витрати на оплату праці тут значно вищі і продовжили зростати у IV кв. 2020 р. За січень–грудень 2020 р. вони становили:

  • керівники — 25 700 грн;
  • лікарі — 15 700 грн;
  • середній медичний персонал — 8600 грн;
  • молодший медичний персонал — майже 5 тис грн.

Як змінилася кількість лікарів

Наостанок А. Віленський зупинився ще на одній болючій темі. Перед початком другого етапу медичної реформи звучало багато побоювань, що лікарні закриють, а медики залишаться без роботи і поїдуть працювати за кордон. За 10 міс роботи спеціалізованих медичних закладів за новою системою фінансування ми зібрали достатньо даних, щоб спростувати це. Дані електронної системи охорони здоров’я свідчать, що з квітня 2020 по лютий 2021 р. лікарів не лише не поменшало, навпаки — їх кількість збільшилася.

Лікарів первинної ланки в електронній системі охорони здоров’я побільшало на 555. Кількість лікарів спеціалізованої медичної допомоги зросла на 3435. А медичного персоналу побільшало на 2576.

Тобто дані свідчать про те, що професія лікаря лишається затребуваною і дає можливість працевлаштуватися. Медичні заклади і новостворені громади залучають лікарів, бо вони зацікавлені в укладенні договору з НСЗУ. А наявність медичного персоналу — одна з вимог НСЗУ для того, аби заклад міг такий договір укласти.

За словами А. Віленського, трансформація системи фінансування медичної галузі стала спусковим гачком для змін, серед яких — підвищення ролі і статусу лікаря та збільшення оплати праці для медичних працівників. У медичних закладів з’явилася мотивація бути фінансово ефективними та підвищувати якість медичних послуг для пацієнтів.
Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr