ПМГ-2021: що робить НСЗУ для забезпечення універсального доступу до медичних послуг

11 березня 2021 о 13:01
484

Програма медичних гарантій — невід’ємна складова універсального медичного охоплення. На цьому під час брифінгу 11 березня 2021 р. наголосив Андрій Віленський, т.в.о. голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ). Цей принцип означає, що цивілізовані країни мають прагнути, щоб кожен їхній громадянин мав доступ до необхідних медичних послуг та ліків, належної якості та не зазнавав при цьому фінансових труднощів у зв’язку з оплатою лікування.

НСЗУ активно працює у цьому напрямі, впроваджуючи Програму медичних гарантій. Це перелік та обсяг медичних послуг і ліків, які держава гарантує населенню та оплачує з коштів державного бюджету за єдиними тарифами. Це також прозорі правила доступу до медичних послуг, які наперед відомі пацієнтам і дають їм фінансову точку опори під час лікування. А отже, запобігають катастрофічним витратам на медичну допомогу з власних кишень.

Програма медичних гарантій на 2021 рік

З 1 квітня цього року розпочне діяти нова Програма медичних гарантій. Вона удосконалена і деталізована відповідно до потреб пацієнта. У Програмі медичних гарантій на 2021 рік передбачено 35 пакетів медичних послуг, в тому числі пакет вакцинації від COVID-19. Три пакети медичних послуг нові, ще п’ять — виокремлені з існуючих пакетів медичних послуг. Для пацієнтів таке розширення Програми медичних гарантій означатиме зручніший та зрозумілий маршрут за цими послугами.

Як і в попередньому році, Програма медичних гарантій охоплюватиме такі види медичної допомоги, як первинна, спеціалізована та високоспеціалізована допомога, екстрена, паліативна допомога та реабілітація, медична допомога дітям віком до 16 років та медична допомога у період вагітності та при пологах. Тобто Програма медичних гарантій покриває найважливіші медичні послуги — консультації, лабораторні та інструментальні дослідження, госпіталізацію, операції та реабілітацію.

Бюджет Програми медичних гарантій на 2021 рік становить 123, 5 млрд грн. Така сума визначена у законі «Про Державний бюджет України у 2021 році».

В умовах обмеженого фінансування необхідно визначати пріоритети. У Програмі медичних гарантій — це фокус на тих захворюваннях, які є найпоширенішими причинами смертності українців, охорона материнства та дитинства і лікування захворювань, які є дороговартісними для пацієнтів. Це лікування інсульту та інфаркту, медична допомога при пологах та у складних неонатальних випадках, а також інструментальні обстеження для ранньої діагностики онкології.

Тарифи залежатимуть від наданої допомоги

У 2021 р. тариф, який платитиме НСЗУ за лікування гострого мозкового інсульту, залежатиме від наданої допомоги — у разі проведення лікувальних ендоваскулярних втручань він становитиме понад 97 тисяч. Це сучасний метод видалення згустку крові, який підвищує шанси на повноцінне одужання пацієнта. Вартість лікування інсульту з використанням тромболітичної терапії становитиме 54 тис. грн.

Так само розподілятиметься вартість послуг з лікування гострого інфаркту міокарда. У разі проведення стентування тариф становитиме 32 тис. грн.

Наближення послуг до пацієнта

Ключовий акцент Програми медичних гарантій на 2021 рік — наближення медичної допомоги до пацієнта. Цього НСЗУ хоче досягти шляхом розвитку амбулаторного рівня допомоги та інтегрованих медичних послуг. Тому пропонується новий пакет для мобільних психіатричних команд, які зможуть надавати допомогу пацієнту вдома.

Після завершення гострого перебігу хвороби пацієнти можуть продовжувати лікування амбулаторно. І цього року ми хочемо дати їм таку можливість.

Індикатори якості

За пріоритетними напрямами запроповано впливати на якість медичної допомоги через дотримання маршруту пацієнтів. Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта до того закладу, який має договір з НСЗУ на лікування інсульту та інфаркту. А значить, у такому закладі є все необхідне обладнання та спеціалісти, щоб надати ефективну допомогу пацієнту.

Індикатори якості будуть і для первинної медичної допомоги. Вони стосуватимуться виконання першого щеплення вакциною від кору, паротиту та краснухи дітей віком до 6 років.

Гарантований пакет медичних послуг є також інструментом прозорої раціоналізації в системі охорони здоров’я. Він допомагає зробити правила роботи системи зрозумілими і для лікарів, і для пацієнтів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/nszu.ukr