Вакцина приїхала: чи потрібно вакцинуватися медикам, які перехворіли на COVID-19

23 лютого 2021 о 16:55
7759
Спеціальності :

Як ми вже повідомляли, 23 лютого 2021 р. до України з Індії прибула перша партія вакцин від COVID-19, а саме — Oxford/AstraZeneca (Covishield). Цього ж дня у Києві о 15:00 відбувся брифінг Віктора Ляшка, заступника міністра охорони здоров’я — головного державного санітарного лікаря України, і Тетяни Коротченко, голови Crown Agents Україна.

Початок вакцинації та оплата за неї

В. Ляшко запевнив, що вже 24 лютого 2021 р. почнеться доставка вакцини до обласних складів. Після цього мобільні групи можуть починати вакцинацію. Відповідно до дорожньої карти вакцинації, першими вакцину отримають медичні працівники, які надають допомогу хворим на COVID-19.

Оплата за вакцинацію відбуватиметься відповідно до тарифу.

Головний державний санітарний лікар наголосив, що вакцинація в Україні є добровільною і проводитиметься тільки зареєстрованими препаратами. На сьогодні частка медиків, які готові вакцинуватися від COVID-19, не така, як би цього хотілося МОЗ України. Це є звичною практикою для країн, які розпочинали вакцинацію від COVID-19. Проте МОЗ України працюватиме над виправленням такої ситуації.

Щеплення медичним працівникам, які перехворіли на COVID-19

Крім того, необхідно враховувати, що багато медичних працівників вже перехворіли на COVID-19, і мають набутий імунітет. Станом на сьогодні рекомендації Національної технічної групи експертів передбачають для людини, яка перехворіла, відтермінування проведення щеплень на 6 міс. Цей час людину захищає імунітет, який вона здобула внаслідок перенесеної хвороби.

Водночас перенесена хвороба не є протипоказанням для щеплення. Якщо людина хоче, вона може зробити щеплення.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»