Допомога при інсульті у Програмі медичних гарантій

4 лютого 2021 о 12:19
6007

Інсульт — це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого розвивається пошкодження частини головного мозку. Внаслідок обмеження чи припинення постачання крові клітини мозку починають відмирати зі швидкістю 2 млн нейронів щохвилини. Лише за 1 год мозок може втратити 120 млн нейронів та постаріти на три з половиною роки.

Допомога при інсульті у Програмі медичних гарантій

Станом на 3 лютого 2021 р. Національна служба здоров’я України (НСЗУ) уклала договори із 192 медичними закладами на надання допомоги пацієнтам при гострому мозковому інсульті апарати. Ці лікарні здатні забезпечити роботу в цілодобовому режимі та мають апарати для проведення обстеження — комп’ютерної томографії (КТ) або магнітно-резонансної томографії (МРТ), медперсонал відповідної кваліфікації.

Що входить до безоплатного пакета

До пакета послуг з лікування інсульту, який пацієнт отримує безоплатно, включено:

  • діагностику — КТ, МРТ, екстрені лабораторні дослідження;
  • проведення тромболітичної терапії за потреби;
  • цілодобовий моніторинг стану пацієнта;
  • медичну реабілітацію в гострий період.

Перша допомога при підозрі на інсульт

Найперше, що потрібно робити при підозрі на інсульт, — терміново викликати швидку допомогу за номером 103. Максимально точно описати симптоми та стан людини. Після дзвінка на 103 диспетчер негайно направить бригаду швидкої допомоги до цього пацієнта.

Під час очікування бригади швидкої людині з підозрою на інсульт слід забезпечити спокій,  не давати  їсти та пити, знайти і приготувати лікарські засоби, які приймає людина постійно. Бажано  зафіксувати появи перших ознак мозкового інсульту, щоб лікарі вирахували вікно терапевтичних можливостей. Наприклад, вікно терапевтичних можливостей для тромболітичної терапії становить лише 4,5 год. Важливо, щоб пацієнту почали надавати кваліфіковану медичну допомогу саме у цьому проміжку часу. Це допоможе йому максимально відновитися після перенесеного інсульту і повернутися до нормального життя.

Сімейному лікарю при підозрі на інсульт телефонувати не потрібно. Екстрену медичну допомогу пацієнт отримає у будь-якому разі, навіть без декларації з лікарем первинки.

Госпіталізація пацієнтів із підозрою на інсульт

Людину з підозрою на гострий мозковий інсульт бригада екстреної медичної допомоги повинна доправити безпосередньо в той медичний заклад, який уклав договір з НСЗУ на надання послуг з лікування інсульту. Навіть, якщо такий медичний заклад розташований в іншій області, але є ближчим до місця перебування пацієнта. Основна умова — час доїзду швидкої не більше 60 хв.

Пацієнта з підозрою на інсульт не повинні транспортувати до будь-якої найближчої лікарні, де немає апаратів МРТ чи КТ, без яких неможливо навіть точно встановити діагноз.

Важливість правильної госпіталізації при інсульті

Міжнародна статистика свідчить, що у пацієнтів, які прибувають у відділення невідкладної допомоги протягом 3 год після появи перших симптомів, рідше виникає інвалідність через 3 міс після інсульту, ніж у тих, хто отримує допомогу із затримкою. Тож своєчасна та якісна медична допомога підвищує шанси на повноцінне одужання пацієнта. Тому дуже важливо, щоб бригади екстреної медичної допомоги дотримувалися відповідних маршрутів госпіталізацій.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua