Вакцинація від COVID-19: Україна отримає вакцину в середині лютого 2021 року

1 лютого 2021 о 11:54
385
Спеціальності :

Україна увійшла в перелік країн, яким глобальна ініціатива GAVI COVAX надасть вакцини від COVID-19 у першій хвилі розподілу. Про це повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України. Для початку першої хвилі вакцинації вже підтверджено постачання 117 тис. доз вакцин компанії Рfizer. Постачання вакцин в Україну почнеться  вже в середині лютого.

Коментар Максима Степанова

«Наша держава отримає вакцину в лютому 2021 року, які я і обіцяв раніше. Це результат тривалої і напруженої роботи команди МОЗ України з глобальною ініціативою COVAX. Ще з літа ми вели постійні перемовини з нашими партнерами і зробили все можливе, аби українці отримали вакцину від COVID-19 вже у І кварталі цього року», — зазначив М. Степанов.

Наступне постачання вакцин в рамках ініціативи COVAX відбудеться з середини лютого до кінця ІІ кварталу 2021 р. Під час цього постачання Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.

На початку січня Україна надала технічну заявку щодо залучення країни до так званої першої хвилі вакцинації з використанням вакцин від Pfizer/BioNTech у лютому–березні 2021 р. Цією заявкою Україна підтвердила, що має можливість забезпечити холодовий ланцюг для перевезення і зберігання вакцин.

Нагадаємо: Україна стала учасником глобальної ініціативи ВООЗ, яка ініціювала створення GAVI-Альянсу (світовий альянс вакцинації). Альянс надає доступ до вакцини для країн з низьким та середнім рівнем доходу. У рамках цієї ініціативи планується забезпечити 20% населення України вакциною.

Наразі в списку вакцин GAVI COVAX, яка буде надаватись, — AstraZeneca, Pfizer, Novavax. Для рівномірного розподілу вакцини для профілактики коронавірусної хвороби COVID-19 серед країн запропонований механізм GAVI COVAX. У рамках цього механізму Україна має змогу отримати безкоштовно (за рахунок внесків інших країн-донорів, приватних структур, міжнародних фондів тощо) або за значно зниженою ціною вакцину від коронавірусної хвороби, щойно вона буде визнана безпечною, ефективно та щойно буде зареєстрована.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua