Вакцинація від COVID-19 розпочнеться в лютому 2021 р. — Президент

28 січня 2021 о 11:18
1526

Президент України Володимир Зеленський 25 січня 2021 р. звернувся до громадян нашої країни щодо ситуації з COVID-19.

Звернення Володимира Зеленського

25 січня 2021 р. Україна вийшла з локдауну, у нашій країні завершився посилений карантин. Я хочу, по-перше, привітати всіх нас, а по-друге, подякувати кожному.

Разом з вами завдяки свідомості, уважності та дисципліні ми змогли досягти хороших результатів.

Найперше — на відміну від багатьох європейських країн, після зимових свят у нас не сталося спалаху інфекції. І це найголовніше. Більше того, за час локдауну одужало більше осіб, ніж захворіло.

Крім того, ми ввели 14 тис. додаткових ліжок. Загалом сьогодні їх майже 70 тисяч, 70% з них — вільні. А понад 80% ліжко-місць по країні забезпечені киснем.

Можна констатувати, що цей локдаун виправдав себе, і, що важливо, він був достатньо коротким за часом і достатньо ліберальним, якщо порівнювати з іншими країнами Європи.

Ми не закривали міст, діяв громадський транспорт, не було режиму надзвичайного стану або комендантської години.

Також майже півмільйона українців отримали пряму допомогу на суму 8 тис. грн. Загалом виплачено понад 3,6 млрд грн. Вперше в історії незалежної України у період кризи були спрямовані гроші на пряму допомогу підприємцям та їхнім працівникам.

І не менш важливо — у нас є хороші новини щодо вакцини проти COVID-19. Уже в лютому 2021 р. почнеться вакцинація. Ми очікуємо, що незабаром в Україну надійде 1 млн доз вакцини — перший мільйон — від провідної міжнародної компанії. Деталі зможемо озвучити найближчим часом.

Підсумовуючи можу сказати, що ситуація є стабільною, контрольованою і не такою загрозливою, як навесні. Ми змогли у декілька разів зменшити кількість осіб, які захворіли, порівняно з періодом щоденних антирекордів. Але, будь ласка, давайте не розслаблятися. Завершення локдауну не означає завершення війни з COVID-19. Дуже вас прошу — продовжуйте дотримуватися правил безпеки. Носіть маски, дезінфікуйте руки, тримайте дистанцію. А за наявності симптомів — звертайтеся до сімейного лікаря.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами president.gov.ua