Вакцина від COVID-19: скільки вона буде коштувати для України

8 січня 2021 о 16:34
2126

Україна закуповує вакцини проти COVID-19 за вартістю, яку визначено для більшості країн світу. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час брифінгу 6 січня 2021 р.

Договір із компанією «Сіновак»

«Перший договір Україна підписала з компанією «Сіновак», яка здобула авторитет у всьому світі. Ціна, за якою Україна купує одну дозу вакцини в цього виробника, становить 504 грн. Така вартість вакцин проти COVID-19 цієї компанії — для переважної більшості країн, і є прийнятною», — підкреслив очільник МОЗ.

Також міністр зауважив, що вартість вакцин деяких інших виробників поки що МОЗ не має права озвучувати у зв’язку із жорсткими контрактними правилами щодо нерозголошення інформації.

«Можу запевнити, що вони приблизно в такому діапазоні цін, за якими купує вакцини весь світ», — уточнив М. Степанов.

Зазначимо, МОЗ України ще з травня 2020 р. розпочало переговори зі світовими топ-виробниками, світовими ініціативами щодо вакцин проти COVID-19. Вже досягнуті домовленості з глобальною ініціативою COVAX і є підтвердження щодо постачання в Україну 8 млн доз вакцин проти COVID-19 у кінці I — на початку II кварталу 2021 р.

Як ведуться переговори

«Питання отримання вакцин проти COVID-19 перебуває на постійному контролі Президента України Володимира Зеленського. Максимально інтегровано і залучено до цих перемовин Міністерство закордонних справ, яке використовує всі можливі дипломатичні канали. Бо забезпечення вакцинами — питання національної безпеки, і так само в усьому світі ним займається керівництво держави. У всьому світі в черзі на вакцини стоїть понад 7 млрд людей, а потужності з виробництва цих вакцин є обмеженими», — наголосив М. Степанов.

Нагадаємо, що 30 грудня 2020 р. МОЗ України через своє підприємство «Медичні закупівлі України», яке було визначено оператором вакцин, уклало договір на поставку 1 млн 913 тис. доз вакцини проти COVID-19 виробництва компанії «Сіновак» («Sinovac Biotech», Китай).

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua