Розвиток трансплантації — серед пріоритетів МОЗ України

28 грудня 2020 о 14:27
629

Розвиток напряму трансплантації — одне із пріоритетних завдань діяльності МОЗ України. Про це під час брифінгу 26 грудня 2020 р. повідомив Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України.

Зазначено, що трансплантація органів максимально ефективна та у низці випадків є безальтернативним методом лікування хронічних захворювань та гострих уражень життєво важливих органів. Потребу в таких операціях Міністерство оцінює приблизно у 5 тисяч на рік. Втім, останні 29 років цей напрям надання медичної допомоги в Україні було занедбано.

Здобути трансплантаційну незалежність протягом трьох найближчих років

МОЗ прагне здобути трансплантаційну незалежність України протягом трьох найближчих років. З цією метою у 2020 р. МОЗ ініціювало затвердження відповідної нормативної бази.

Зокрема, на минулому тижні за ініціативою МОЗ Уряд розширив перелік закладів охорони здоров’я, що долучаються до Пілотного проєкту трансплантації, до 38. До проєкту приєдналася також одна приватна лікарня: це свідчення того, що відповідні тарифи на трансплантацію, розраховані МОЗ, повністю реальні.

Крім того, Уряд затвердив постанову «Про затвердження Положення про Єдину державну інформаційну систему трансплантації органів та тканин» (ЄДІСТ), яка повинна забезпечувати зіставлення пари донор—реципієнт. Без ЄДІСТ система трансплантації повноцінно функціонувати не зможе. Мета постанови — запустити ЄДІСТ з 1 січня 2021 р. Окрім іншого, постанова забезпечує реалізацію прав громадян на одержання та своєчасний доступ до трансплантації органів, інформаційну взаємодію між усіма учасниками системи трансплантації, врегульовує порядок подання та включення інформації до ЄДІСТ, а також її виключення з реєстрів, порядок ведення реєстрів, які об’єднані ЄДІСТ.

Результати за 2020 рік

Протягом 2020 р. в Україні здійснено 8 пересадок серця, 19 пересадок печінки, 91 пересадка нирки. Загалом цього року проведено 118 трансплантацій проти 78, зроблених у 2019 р. У 2021 р. Україна збільшить кількість трансплантацій мінімум удвічі — буде зроблено не менше ніж 250 пересадок життєво важливих органів.

Серед інших здобутків української трансплантації та трансплант-координації: прийняття постанови, яка регламентує порядок ввезення та вивезення з України анатомічних органів та кісткового мозку; наказу МОЗ, яким врегульовано вимоги до діагностики смерті мозку; постанови, якою надано можливість укладати горизонтальні договори між закладами охорони здоров’я, які входять до Пілотного проєкту; налагодження співпраці з міжнародними реєстрами донорів; створення українського центру трансплант-координації та підготовка профільних спеціалістів. Згідно з наказом Міністерства юстиції, трансплант-координатори внесені до переліку посад професіоналів у закладах охорони здоров’я.

Також у цьому році вперше передбачається фінансування алогенної трансплантації кісткового мозку, зокрема отримання донорського матеріалу зі «Всесвітньої асоціації донорів кісткового мозку». Це дозволить проводити пересадку органів у державі, а не їхати за кордон.

У квітні 2020 р. вперше в Україні виконано алогенну трансплантацію гемопоетичних стовбурових клітин від неродинного донора. Станом на грудень 2020 р. вже виконано 4 таких трансплантації. Трансплантат гемопоетичних стовбурових клітин для надання послуги отримано завдяки взаємодії з міжнародним реєстром донорів кісткового мозку та доставлено в Україну за активного сприяння МОЗ шляхом налагодження співпраці з ДМСУ та ДПСУ.

Міжнародне співробітництво

Крім того, МОЗ активно розвиває міжнародне співробітництво за напрямом трансплантації. Так, у січні 2021 р. відбудеться німецько-український саміт із розвитку трансплантації органів в Україні, ведуться переговори щодо стажування українських лікарів в іспанських трансплантологічних центрах тощо.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами  facebook.com/moz.ukr